Bekijk het origineel

Onderzoek naar nieuwe yisserijmogelijkheden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Onderzoek naar nieuwe yisserijmogelijkheden

Experimentele visreizen

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Zeven Nederlandse kotters gaan binnenkort met steuit' van het Ontwikkeling»- en Saneringsfonds voor de visserij experimentele visreizen maken. Het doel is, nieuwe visserijmogelijkheden te onderzoeken, nu de vangstbeperking voor tong en schol in de Noordzee de kottervissers voor grote moeilijkheden plaatst.

Maandag 9 augustus vertrekken de „Hoop op Zegen" HD 26 en de „Geurtje Cornells" HD 42, beide uit Den Helder en beide 1.500 pk., „De Rosemarie" KW 34 uit Katwijk en de „Joanna Cornelia" WR 57 uit Wieringen, beide 1.015 pk., naar het zeegebied ten zuiden van Ierland. Tussen de 52ste en 48ste breedtegraad, dat is ongeveer tussen de Ierse zuidkust aan de noordkant en een ter hoogte van Bretagne lopende lijn aan de zuidkant, met het voor Bretagne liggende eilandje Ouessant als zuidoostelijk grenspunt, gaan zij nieuwe visgronden proberen te vinden. Vangstbeperkingen voor tong en schol gelden hier niet.

Garantiebedrag

Voor een overweekse reis - maandagmorgen vertrekken, de week daarop donderdags terugkomen - krijgt iedere kotter een garantiebedrag uit het fonds, namelijk 85 procent van het verschil tussen ƒ50.000,- en dé behaalde bruto-besomming, met een minimum van ƒ 10.000.-.

Na de overweekse reis zal de directeur der visserijen beslissen of men meteen met het project door zal gaan of pas later. Op 16 augustus vertrekken drie Katwijkse kotters: de „Ada" KW 29, de viStrrsum Corda" KW 124 en de „Arie Jacob" KW 221, met resp. 530, 630 en 800 pk motorvermogen, naar de noordelijke Noordzee.

Ze gaan daar de visgronden verkennen en ze gaan eens kijken of het zin heeft, van de voor zijkotters gebruikelijke boomkorren voor de platvisvangst over te schakelen op rondvisnetten. Deze kotters krijgen ieder per overweekse reis een vaste bijdrage van ƒ10.000,-.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Onderzoek naar nieuwe yisserijmogelijkheden

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken