Bekijk het origineel

Gaswolk boven Italië besluipt Milaan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Gaswolk boven Italië besluipt Milaan

Bestrijding is uiterst moeilijk

3 minuten leestijd

SEVESO — Regionale autoriteiten hebben maandag gemeld, dat de gifwolk die het Noorditaliaanse stadje Seveso heeft getroffen, een steeds groter gebied bedreigt. Men heeft voorlopig nog geen idee hoe het gevaar te lijf moet worden gegaan.

Vittorio Rivolta, degene die verantwoordelijk is voor de openbare gezondheid in de Lombardijese regio, deelde tijdens een persconferentie mee, dat de wolk uiterst giftig trychlophenol, dat 16 dagen geleden bij de chemische fabriek Ismesa ontsnapte toen zich bij onderhoudswerkzaamheden een ontploffing voordeed, een uniek geval van een dergelijke vervuiling is.

Rivolta zei: ,,De wetenschapslieden die in Zurich bijeen zijn geweest om de gevolgen van de wolk en mogelijke remedies daartegen te bespreken, hebben geen enkele directe oplossing ontworpen". Hij deelde zijn persgehoor verder mee, dat er een dringend beroep is gedaan op alle NAVO-landen om enige aktie, welke ook, te ondernemen tegen de giftige gevolgen van de chemische stoffen die bij de ontploffing zijn vrijgekomen.

Tot op heden heeft de wolk tientallen konijnen, katten en vogels gedood en gebladerte en groente doen verschrompelen. De ontsnapte stof wordt gebruikt als ontbladeringsmiddel. Na de ontploffing zijn tevens ongeveer 30 mensen in een ziekenhuis opgenomen met vergiftigingsverschijnselen.

Dichtbij Milaan

Regionale autoriteiten hebben verder onthuld dat een speciale Italiaanse legereenheid in staat van alarm gebracht is en wellicht spoedig naar het vervuilde gebied gedirigeerd zal worden dat slechts 30 kilometer van Milaan ligt, een stad met ongeveer 2 miljoen inwoners.

Deze alarmerende berichten werden gedaan nadat enige uren eerder 176 mensen geëvakueerd waren uit een gebied van 15 hektare rond de Icmesa-vestiging dat door de autoriteiten besmet geacht wordt. Voor de evakuatie plaatsvond hadden soldaten het gebied met prikkeldraad afgezet, Sommige boerengezinnen protesteerden heftig tegen hun evakuatie naar een verblijfplaats nabij Milaan op kosten van de gemeente Seveso, omdat zij hun vee moesten achterlaten.

Besluiteloosheid

Terwijl de gifdreiging naar de noordelijke buitenwijken van Milaan sluipt en vele gezinnen uit Seveso hun kinderen naar elders overbrengen, zijn hevige meningsverschillen losgebarsten over de vertraging die is opgetreden bij het nemen van noodmaatregelen. Vele inen omwonenden beklagen zich erover, dat de autoriteiten pas enige dagen nadat de wolk zich verspreid had en dieren waren gestorven en mensen vergiftigd, hebben ingegrepen. Anderen leverden kritiek op de trage aktie bij het identificeren van de giftige stof. Daarnaar werd slechts in de laboratoria van de Zwitserse Roche-fabriek, die het beheer heeft over Icmesa, onderzoek gedaan.

,JtiooV'

Verscheidene Italiaanse kranten hebben de autoriteiten aangevallen omdat zij buitenlandse ondernemingen toestemming hebben verleend om gevaarlijke produktie-processen in de nabijheid van dichtbevolkte gebieden te laten plaatsvinden en daardoor van dit Middellandse zee land een riool maakt.

De gezondheidsorganiasaties hebben de inwoners van Seveso en verscheidene nabijgelegen dorpen verboden groente of vlees te eten dat in het getroffen gebied geteeld, respectievelijk geproduceerd is.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Gaswolk boven Italië besluipt Milaan

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken