Bekijk het origineel

Van Agt

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Van Agt

2 minuten leestijd

<br />

Minister Van Agt heeft laten weten dat hij nog deze week voor zichzelf de beslissing zal nemen of hij als minister aanblijft of niet. Hij werd onderhand wel tijd, want het is al ruim een maand geleden dat hij zijn opzienbarende brief aan de Kamer schreef. De verwachting is wel dat de minister zal aanblijven met als hoofdargument dat hij door af te treden zijn invloed op de gang van zaken helemaal verliest. Ondanks alle sympathie voor Van Agt moet echter geconstateerd worden dat zijn invloed op de abortus-praktijken in Nederland al vrijwel nihil is.

Op de Bloemenhovekliniek is men benauwder voor de Duitse dan voor de Nederlandse justitie. Het medisch personeel van Bloemenhove is immers afgeraden om een stap te zetten op Westduitse bodem. Op grond van het in West-Duitsland gehanteerde universaliteitsbeginsel lopen zij dan immers het risico om gearresteerd en veroordeeld te worden wegens het verricht hebben van abortussen bij Duitse vrouwen.

Reeds eerder is zoiets gebeurd met een alternatieve hulpverlener annex drughandelaar uit Arnhem, die daardoor in een Duitse gevangenis belandde. In feite doet dan de Duitse justitie wat wij hebben nagelaten, ja wat bij ons de justitie niet meer aandurft. Het is werkelijk een morele blamage voor ons land dat dit het geval is. Daarom zou Van Agt toch zelf ook tot de conclusie moeten komen dat zijn greep op de abortuspraktijk weinig of niets meer voorstelt. Daar staat tegenover dat Van Agt vooral op wetgevend gebied er wel enigszins in geslaagd is om bepaalde ontwikkelingen ten kwade af te remmen en tegen te gaan. Zo heeft hij ook nooit willen beloven om elk abortuswetsvoorstel dat een meerderheid in het parlement behaalt van zijn ministeriƫle handtekening te voorzien.

Maar de praktische situatie in ons land is toch wel zo dat een rooms-katholiek minister die naar de zedelijke normen van zijn kerk wil leven, daar geen verantwoordelijkheid meer voor kan dragen. Dan rest hem niets anders dan als minister af te treden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Van Agt

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken