Bekijk het origineel

Familie Amin hield schietoefeningen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Familie Amin hield schietoefeningen

Geen staatsgreep in Oeganda:

2 minuten leestijd

NAIROBI — Niemand hoeft zich zorgen te maken over de explosies die zaterdagnacht zijn gehoord bij het hoofdkwartier van president Amin van Oeganda in Kampala.

Een militaire woordvoerder heeft maandag meegedeeld dat de ontploffingen het gevolg waren van het feit dat de president en zijn familieleden oefenden met anti-tank- en luchtdoelwapens. Het Keniase blad Kenya Standard had eerder gemeld dat Amin zijn commandopost was ontvlucht toen een groep zwaar gewapende militairen was komen opdagen. De woordvoerder heeft dit echter tegengesproken en gezegd dat „De leden van het gezin van de president hun bekwaamheid toonden in het verdedigen van Oeganda tegen een vijand". Amin, zijn twee vrouwen en enkele van zijn kinderen bedienden de modernste wapens, aldus de woordvoerder. „Alle schoten raakten nauwkeurig doel".

Radio-Oeganda heeft voorts gemeld dat 29 politie-officieren met pensioen zijn gezonden, niet omdat zij „slecht" waren maar omdat zij hun taak niet doelmatig verrichtten.

Zei de Oegandese president nog in het weekeinde dat nog voor slechts vijf dagen brandstof voorradig was, maandag - aldus een radiobericht - zei Amin dat er voldoende brandstof is om drie maanden oorlog te voeren. In ingelichte kringen meent men nu dat Amin met zijn uitspraak van zondag doelde op brandstof voor particulier gebruik en dat hij mogelijk voldoende brandstof heeft voor zijn Sowjet-tanks en ander rollend materieel.

Veiligheidsraad

Het verzoek van de Oegandese president Amin aan VN-secretaris-generaal Waldheim om te interveniëren in het geschil tussen Kenya en Oeganda, is maandag ingediend bij het hoofdkwartier van de VN. Het verzoek is onmiddellijk doorgestuurd naar Genève waar Waldheim op het ogenblik vertoeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Familie Amin hield schietoefeningen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 27 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken