Bekijk het origineel

Duisenberg put uit tegoed IMF

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Duisenberg put uit tegoed IMF

1 minuut leestijd

AMSTERDAM - Minister Di^senberg van flnanciën heeft de afgelopen week voor de tweede keer binnen enkele weken geput uit het tegoed van.het rijk bij het Internationaal Monetair Fonds.

Hij haalde ƒ400 miljoen uit de IMF-pot om de nodige rijksuitkeringen te kunnen doen.

Volgens een speciale regeling kan het rijk, wanneer het krap bij kas is, in de zomer voorschotten opnemen bij de Nederlandsche Bank. Duisenberg heeft dit niet gedaan en voorkomt daarmee geldschepping, waartegen bankpresident Zijlstra gewaarschuwd heeft in zijn bestrijding van de geldontwaarding.

De geldmarkt is de afgelopen week enigszins verruimd maar volgens geldmarktkringen staat er weer een ernstige verkrapping voor de deur. De banken hebben hun voorschotten bij de centrale bank de afgelopen week met ƒ 700 min kunnen verminderen. De daggeldtarieven zijn gedaald tot 6,25 pet (officieel 5,25 pet). Rond de maandwisseling moet ongeveer ƒ 1 miljard aan loon- en omzetbelasting worden afgedragen. Naar verwachting wordt eind deze week de verkrapping al merkbaar. De verkorte balans van de Nederlandsche Bank luidt nu als volgt:

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Duisenberg put uit tegoed IMF

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken