Bekijk het origineel

Ondertekening besluit door Britten vertraagd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ondertekening besluit door Britten vertraagd

Europese verkiezingen weer in gevaar:

2 minuten leestijd

BRUSSEL — Het is opnieuw mis met de zaak van de rechtstreekse en directe verkiezingen voor het Europese Parlement. Een extra bijeenkomst van de ministers van buitenlandse zaken van de EG, dinsdag in Brussel, is niet uit de nog hangende problemen kunnen komen en de zaak is nu uitgesteld tot 20 september, de eerstvolgende bijeenkomst van de ministers.

Dat dinsdag in Brussel niet het raadsbesluit, met aangehechte acte inzake de Europese verkiezingen, getekend kon worden, was voornamelijk de schuld van de Britten. In Engeland wil men die verkiezingen nog steeds bij conventie regelen. Er is echter ook nog een Deense reserve op het geheel, waarover een verklaring van de raad wordt voorbereid, die dan in Kopenhagen nog besproken moet worden. Zoals bekend wensen de Denen zelf te beslissen over een datum waarop de verkiezingen gehouden worden en zij willen bovendien dat Deense leden van het gekozen Europees Parlement ook lid zijn van het Deense Parlement.

Boodschap

De voorzitter van het Europees Parlement, Spenale, zat in Brussel al gereed om de ondertekeningsplechtigheid van het raadsbesluit bij te wonen. Hij mocht het besluit weliswaar niet mede-ondertekenen, maar hij zou uitgenodigd zijn de plechtigheid bij te wonen. Zodra Spenale hoorde dat het in de raad mis dreigde te gaan, stuurde hij een boodschap aan de raadsvoorzitter, de Nederlandse ministec van Buitenlandse zaken, mr. Van der Stoel.

Spenale deelde in zijn speciale boodschep mee dat als de raad niet nu een definitief besluit zou nemen, het gevaar dreigde dat de verkiezingen niet meer in de voorgenomen periode (mei-juni 1978) gehouden zouden kunnen worden. De nationale parlementen moeten het besluit namelijk ook nog goedkeuren en dat vergt veel tijd. Elk uitstel brengt de verkiezingen dus in gevaar, aldus de redenering van Spenale.

Spenale drong er op aan desnoods nog voor het einde van deze maand opnieuw een extra bijeenkomst van de ministers te houden. Ik kon daar niet op in gaan, aldus mr. Van der Stoel, omdat ik geloof dat we nog iets meer geduld moeten hebben.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Ondertekening besluit door Britten vertraagd

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken