Bekijk het origineel

Arrestatie van Tanaka slaat in als een bom

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Arrestatie van Tanaka slaat in als een bom

Positie Japanse premier Miki versterkt

3 minuten leestijd

<div>TOKIO — De arrestatie van ex-premier Tanaka in verband met de Lockheed-affaire is dinsdag als een bom ingeslagen bij de Japanse regerende liberaal-democratische partij (LDP) en heeft de vrees voor een verdere uitholling van het publieke vertrouwen, vijf maanden voor de verkiezingen, doen toenemen.</div>

De arrestatie, die de zoveelste klap betekent voor het imago van de LDP, zou echter voordelig kunnen uitwerken voor de huidige minister-president Miki.
Miki heeft plechtig beloofd de Lockheedaffaire tot de bodem uit te zoeken en de arrestatie van Tanaka lijkt de goedkeuring van het gewone publiek te hebben.
Door de arrestatie is ook een van de leiders uitgerangeerd van een beweging binnen de LDP, die Miki opzij wil schuiven omdat hij geen leiderschap heeft en de meningen van andere partijleden bij belangrijke kwesties opzij schuift.

Zuivering

Tanaka heeft zich bij zijn arrestatie onmiddellijk uit de partij teruggetrokken. Hij blijft echter parlementslid. Toen een parlementslid eiste dat Miki de verantwoordelijkheid voor de Lockheedaffaire voor zich moest opnemen door met het gehele kabinet af te treden antwoordde de premier dat hij zijn verantwoordelijkheid niet zou proberen af te schuiven, maar dat hij de LDP zou gaan,,zuiveren".

LDP secretaris-generaal Nakasone verklaarde tijdens een persconferentie: „De partij wordt nu geconfronteerd met zijn grootste crisis, maar wij zullen de situatie erg voorzichtig en op een rechtvaardige basis het hoofd bieden." minister van binnenlandse zaken Fukuda zei: „Uit de arrestatie van een vroegere premier blijkt voor mij dat onze democratie nog gezond is."

Miljoenenzaak

Twee officieren van justitie ondervroegen Tanaka dinsdagochtend in zijn huis. De ex-premier werd ongeveer 21/2 uur later gearresteerd. Tanaka wordt beschuldigd van het overtreden van de bepalingen aangaande buitenlandse deviezen door het in ontvangst nemen van 500 miljoen Yen (1.7 miljoen dollar) aan Lockheed-gelden. Dit bedrag zou zijn uitbetaald door de vroegere president van het bedrijf Marubeni, eens de vertegenwoordiger van Lockheed in Japan.

De liberaal-democratische partij kreeg zijn eerste klap in februari te verwerken toen Lockheed-functionarissen in Washington getuigden dat de Amerikaanse vliegtuigfabriek meer dan 12 miljoen dollar in Japan had uitbesteed om de verkoop van zijn toestellen te bevorderen. Van dat bedrag zou ongeveer twee miljoen dollar in de zakken van regeringsfunctionarissen zijn terecht gekomen.

Japanse kranten zijn uitgekomen met extra-edities over de arrestatie van de man, die faam genoot vanwege zijn zeer goede geheugen voor cijfers en zijn kordate optreden toen hij in juli 1972 tot premier benoemd werd.

In december 1974 trad Tanaka af toen binnen zijn eigen partij klachten werden geuit over zijn „financieel doen en laten" en toen in de pers berichten verschenen waarin de wijze, waarop hij zijn persoonlijk vermogen vergaard had, aan de kaak gesteld werd. Een medewerker van Tanaka verklaarde dat deze had gehoopt dit jaar in het parlement herlÉozen te worden. De ex-premier zou hebben gehoopt zijn herverkiezing als teken van vergeving te gebruiken om op deze manier weer langs de politieke ladder omhoog te klimmen. Dinsdag werd tevens de vroegere secretaris van Tanaka, de 50-jarige Enomoto gearresteerd. In het huis en kantoor van Tanaka werd huiszoeking verricht met het doel bewijsmateriaal te vinden.

Officieren van justitie zeggen dat het omkppingsgeld via drie kanalen is gelopen Marubeni, de luchtvaartmaarschappij All Nippon, die 16 Lockheed verkeersvliegtuigen heeft aangeschaft, en Kodama, die volgens Locicheedfunctionarissen meer dan zeven miljoen dollar van de Amerikaanse vliegtuigfabriek heeft ontvangen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Arrestatie van Tanaka slaat in als een bom

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken