Bekijk het origineel

Verzoening Kenia en Oeganda nabij

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Verzoening Kenia en Oeganda nabij

Amin wil geen oorlog

2 minuten leestijd

NAIROBI — Oeganda en Kenia hebben woensdag een verzoenende houding aangenomen in hun propaganda-oorlog die dreigde uit te lopen op openlijke vijandelijkheden nadat Kenia door Oeganda was beschuldigd van een olieblokkade.

De president van Oeganda, Amin, zou gezegd hebben dat hij zijn troepen nimmer over de grens met Kenia zou laten trekken. Kenia, dat de olieblokkade ontkende, maakte een lijst van zeven punten bekend als voorwaarden voor normale betrekkingen met Oeganda.

Beide partijen zoude positief staan tegenover bemiddeling door derden in hun geschil en volgens goedingelichte kringen heeft de secretaris-generaal van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE), Eteki Mboumoea, besloten donderdag naar Nairobi en Kampala te gaan.

De belofte van Apiin dat zijn troepen Kenia niet zullen binnenvallen is volgens radio-Oe'ganda geuit tijdens een gesprek met de zaakgelastigde van Libië in Kampala. Deze had daarbij verzekerd dat Libië al het mogelijke zou doen om Oeganda in zijn olieprobleem de helpende hand te bieden.

De minister van buitenlandse zaken van Kenia, Waiyaki, maakte dinsdag de voorwaarden bekend op grond waarvan zijn land aan normalisering van de betrekkingen wil meewerken. De belangrijkste zijn beëindiging van alle vijandige daden door Oeganda, terugtrekking van de Oegandese troepen van de grens met Kenia en ophouden met het maken van aanspraken op Keniase gebieden, zoals die de laatste tijd door Oeganda naar voren zijn gebracht. Waiyaki eiste voorts dat Oeganda „het vermoorden van in dat land wonende Kenianen" zou staken.

De Keniase minister beschuldigde Libië ervan Oeganda Franse Mirage-gevechtsvliegtuigen te hebben geleverd. Dit werd later door radio-Kampala tegengesproken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Verzoening Kenia en Oeganda nabij

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken