Bekijk het origineel

Carlos geeft recht op bisschoppen te benoemen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Carlos geeft recht op bisschoppen te benoemen

HERZIENING CONCORDAAT

2 minuten leestijd

MADRID Vandaag woensdag zal te Rome het concordaat worden herzien dat sinds 1953 de betrekkingen tussen het Vatikaan en Spanje heeft geregeld. Koning Juan Carlos geeft het recht prijs als Spaans staatshoofd r.k.-bisschoppen in zijn land te benoemen en het Vatikaans voorrecht dat priesters in Spanje slechts kunnen worden beschuldigd en veroordeeld met toestemming van hun bisschoppen, zal eveneens vervallen.

De nieuwe overeenkomst zal worden evenwel herhaalde malen geschonden ondertekend door de Spaanse minister van Buitenlandse zaken en door kardinaal Billot, de „minister van buitenlandse zaken" van het Vatikaan. Daarna zal de minister met Paus Paulus VI confereren.

Koning Juan Carlos had op 15 juli meegedeeld af te zien van het recht dat hij in zijn land bisschoppen mag benoemen.

Tegenstanders van het voormalige Spaanse regime waren van oordeel dat wijlen generaal Franco bij zijn keuze van bisschoppen trachtte de houding van de kerk te bemvloeden in politieke zaken waartegen het staatshoofd gekant was.

Tot nu toe zond het Spaanse staatshoofd een lijst van zes te benoemen bisschoppen naar Rome. De paus wees daar dan drie van aan maar de uiteindelijke keuze berustte bij Madrid.

In ruil hiervoor was de Spaanse regering bereid geweest geen priesters voor de burgerrechter te dagvaarden zonder toestemming hunner bisschoppen, en bisschoppen konden niet voor de rechter worden gedaagd zonder dat het Vatikaan dit had goed gevonden en er zit nog steeds een aantal rk priesters in Spanje in de gevangenis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Carlos geeft recht op bisschoppen te benoemen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken