Bekijk het origineel

Bezorgdheid in Den Haag over werkgelegenheid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bezorgdheid in Den Haag over werkgelegenheid

Sluiting Vredestein en Philips

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Het Haagse gemeentebestuur is ernstig bezorgd over de werkgelegenheidssituatie in de residentie. Met name de ontwikl(eIingen bij de Loosduinse vestiging van Vredestein, die met sluiting wórdt bedreigd, geeft het gemeentebestuur reden tot grote verontrusting, aldus de wethouder L. van der Weide van economische zaken dinsdag tijdens een persconferentie. Als Vredestein dicht moet — en dat wil de regering — gaan er 550 arbeidsplaatsen verloren. Arbeidsplaatsen in de industriële sector, waar Den Haag er toch al niet zoveel van heeft, aldus de wethouder.

Het gemeentebestuur vindt dat over een eventuele sluiting van Vredestein niet te lichtvaardig door de regering gedacht moet worden: „Tot maandag hebben wij volledig in het duister getast over de motieven van de regering juist Vredestein Loosduinen te sluiten en niet de vestigingen in Arnhem of Maastricht. Tijdens een gesprek op het ministerie is ons gisteren uiteindelijk toegezegd dat we inzage in de documentatie omtrent Vredestein krijgen. We zijn reëel genoeg om eventuele zwaarwegende motieven van het rijk te erkennen en ons dan neer te leggen bij een sluiting. Maar zolang we het idee hebben dat niet alle mogelijkheden om Vredestein voor het toch al zwaar getroffen Den Haag te behouden onderzocht zijn, proberen we het bedrijf in stand te houden", aldus de heer Van der Weide.

Oorzaken

De ongunstige werkgelegenheidssituatie in de residentie vindt mede zijn oorzaak in de moeilijkheden bij de computerdivisie van Philips. Omdat de samenwerking van het gloeilampenconcern met het Duitse Siemens en het Franse CII is mislukt dreigen 800 mensen op straat te komen staan. „Bij elkaar een uiterst kritieke situatie. DEn dan praten we nog niet eens over de spreiding van de rijksdiensten die Den Haag al honderden arbeidsplaatsen heeft gekost en zal kosten", zo stelde de wethouder van economische zaken.

Arbeidsplaatsen

In 1972 was de beroepsbevolking van Den Haag nog 221.000 man groot. Dit jaar ligt dat aantal op ruim 201.000 oftewel een daling met 9 procent. In de industriële sector daalde het aantal arbeidsplaatsen van 35.400 naar 30.850 (12 procent).

Reden genoeg om juist wat betreft de industriële sector de vinger aan de pols te houden. Dat houdt in dat we er alles aan moeten doen Vredestein en ook Philips — beide bedrijven uit die sector — te behouden aldus Van der Weide.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Bezorgdheid in Den Haag over werkgelegenheid

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken