Bekijk het origineel

Vredesplan doet hoop voor Libanon opleven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vredesplan doet hoop voor Libanon opleven

Syrië en Arafat zouden akkoord gaan

2 minuten leestijd

BEIROET — Leiders van de linkse coalitie tussen Moslems en Palestijnen in Libanon bestudeerden dinsdag een onder auspiciën van de Sowjet-Unie opgesteld akkoord dat een einde zou moeten kmaken aan hun geschillen met Syrië en de christelijke zijde in de Libanese burgeroorlog.

De voorstellen zijn gedurende vijf datgen van besprekingen in Damacus opgesteld en vervolgens door Palestijnse onderhandelaars naar Beiroet overgebracht. Zij zouden de voorlopige instemming hebben van Arafat, de leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie en van president Assad van Syrië, aldus heeft het door de linkse coalitie beheerste radiostation Beiroet bekend gemaakt.
Een akkoord tussen Arafat en Assad zou theoretisch een einde kunnen maken aan de strijd in Libanon.
Het is bekend dat de Moslemleiders argwanend staan tegenover een door Syrië voorgestelde oplossing aangezien zij Syrië ervan verdenken Libanon te willen innemen.

Troepenscheiding

Volgens Palestijnse zegslieden voorziet het plan in een tripartite commissie van toezicht op een bestand, een commissie van Syriërs, Palestijnen en Libanezen.
Door de strijdende partijen opgeworpen versterkingen zouden binnen een week moeten worden afgebroken.
De vredesmacht van de Arabische Liga zou naleving van het bestand moeten afdwingen in heel Libanon. De Palestijnen zouden zich moeten terugtrekken uit posities van waaruit zij christelijke gebieden beheersen. Syrië zou de vrede moeten waarborgen tussen Palestijnen en Moslems enerzijds en christenen anderzijds.

Sarkis voorzitter

De gekozen Libanese president Sarkis zou een rondetafelconferentie moeten voorzitten waarop hervormingen zouden moeten worden overeengekomen, welke de Moslemmeerderheid een gelijke stem moeten geven in het tot nu door de christenen overheerste parlement.

Een en ander moet leiden tot een regering van nationale eenheid die deze overeengekomen hervormingen moet verwezenlijken. Het radiostation van de falangisten heeft bericht dat linkse Libanese kringen druk uitoefenen op de Palestijnen opdat deze de door de Sowjet-Unie gesteunde voorstellen zullen verwerpen. 
Het radiostation pleitte voor verbreking van het bondgenootschap tussen Palestijnen en linkse Libanese Moslems en riep de PLO op de goede betrekkingen met Syrië te herstellen. 

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Vredesplan doet hoop voor Libanon opleven

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken