Bekijk het origineel

Franse krant valt paus aan over Lefebvre

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Franse krant valt paus aan over Lefebvre

2 minuten leestijd

PARIJS — France-Soir, de Franse krant met de grootste oplage, heeft dinsdag in een artikel op de eerste pagina kritiek geleverd op paus Paulus VI wegens diens disciplinaire optreden tegen de traditionalistische bisschop mgr. Marcel Lefebvre, over wie wij gister berichtten.

„In de 14e eeuw waren er een paus en een tegenpaus en die deden elkaar in de ban. Heden heeft men wel de indruk dat de paus en de tegenpaus in dezelfde persoon zijn verenigd, afgaande van de manier waarop deze persoon zijn verenigd, afgaande op de manier waarop deze persoon „hete of koude lucht uitblaast".

Het artikel van de hand van de eerste hoofdartikelschrijver van het blad, Jean Dutourd brengt in herinnering de terechtstelling van John Fisher, aartsbisschop van Rochester, in 1535 op last van koning Hendrik VIII omdat hij de enige bisschop was geweest die zich tegen de invoering van het protestantisme had verzet.

„Vierhonderd jaar later werd Fisher heilig verklaard. Zal het mgr. Lefebvre's beurt zijn om over 400 jaar of eerder heilig te worden verklaard? Zijn misdrijf is precies gelijk aan dat van Fisher. Zijn hoofd is wel niet gevallen maar het is mogelijk dat, na het besluit van de paus, deze oude man kan sterven aan een gebroken hart".

„Het minste dat men kan zeggen over de huidige paus is dat hij een onzekere, weifelende persoonlijkheid heeft". „De paus die heeft geweigerd mgr. Lefebvre te ontvangen en die hem heeft veroordeeld zonder zijn zijde van het geval aan te horen, was wel bereid geweest Gromyko (de minister van buitenlandse zaken der Sowjet-Unie) te ontvangen, die een atheïst is, die Goelag vertegenwoordigt en die lid is van een regering die de christenen al 60 jaar lang vervolgt".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Franse krant valt paus aan over Lefebvre

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken