Bekijk het origineel

Werkloze steelt 450 fietsen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Werkloze steelt 450 fietsen

Van de nood een „deugd''

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — De 59-jarige G. K. uit Rotterdam zat. zonder werk, maar maakte van de nood een ondeugd door fietsen te gaan stelen. Door dit systematisch te doen verwierf hij zich een maandelijks inkomen van rond de ƒ 1.200 netto.

De man heeft dit 14 maanden volgehouden. Ongeveer 450 fietsen met een gezamenlijke waarde van ƒ 150.000 wisselden ongevraagd van eigenaar. De fietsendief is inmiddels voor de officier van justitie geleid. Hij heeft bekend.

De zaak kwam aan het rollen toen een vrouw haar gestolen fiets zae staan bij een levensmiddelenzaak aan de Slinge. Zij belde de politie. Nadat deze was gearriveerd, kwam er een vrouw uit de winkel, die met de bewuste fiets wilde wegrijden. Zij vertelde, dat ze de fiets had gekocht van haar zwager, die in een garagebedrijf werkte. De eigenaar en drie personeelsleden van deze onderneming gaven toe 47 fietsen gekocht en weer doorverkocht te hebben. Ook een eigenares van een wasserette bleek een goede afneemster van de verdachte te zijn.

Weekends vrij

De fietsendief nam meestal per dag één fiets weg. Zaterdag en zondag nam hij vrij. Hij zocht het voornamelijk in de duurdere klassen. De fietsen vertegenwoordigden meestal een waarde van tussen de ƒ 300 en ƒ 700. De man zocht deze uit bij de metrostations en de winkelcentra Zuid, Schiedam en Vlaardingen. Ook bij het Centraal Station, ziekenhuizen en zwembaden haalde de man zijn „koopwaar".

Goedgelovig

De fietsen vonden meestal hun aftrek ' bij goedgelovige huismoeders, die graag een voordeeltje wilden. Voor de fietsen vroeg K. een bedrag van rond de ƒ 80. Bij de verkoop vertelde de man, dat hij de fietsen kon kopen van een financieringsmaatschappij. E^n ander verhaal was, dat hij de fietsen opkocht bij het fietsenverhuurbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen. Naar aanleiding van deze zaak waarschuwt de politie van Rotterdam de mensen opnieuw voor dit soort praktijken. De kopers van deze fietsen moeten hun lichtvaardige aankopen beboeten met een proces-verbaal. Zij zijn hun fiets en het geld kwijt. Deze straf lopen de mensen, omduc zij van onbekenden zonder enige legitimatie aan de deur hebben gekocht. Bovendien hadden zij moeten begrijpen, dat er met een fiets, die in de winkel ƒ 300 tot ƒ 700 kost en waarvoor nu niet meer dan ƒ 80 wordt gevraagd, iets aan de hand is. De politie heeft inmiddels 42 fietsen opgespoord en in beslag genomen. Voor heling werden 21 processen-verbaal opgemaakt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Werkloze steelt 450 fietsen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 28 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken