Bekijk het origineel

Grieken dreigen met verwijdering schip

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Grieken dreigen met verwijdering schip

„Hora" aangekomen in Aegeïsche Zee

2 minuten leestijd

ANKARA — Het Turkse exploratieschip MTA Seismie 1 is bij de punt van het schiereiland Gallipoli voor anker gegaan en zal donderdagmorgen naar de AegeTsche Zee vertrekken, zo is woensdag uit offlciële bron in Ankara vernomen.

Het schip, beter bekend als de Hora, is woensdag bij de Dardanellen aangekomen onder escorte van twee Turkse onderzeebootjagers, zo werd gezegd. Bij de stad Tsjamakkawe, aan de zuidkust van de Dardeinellen, zei Kilic tegen verslaggevers dat de eerste fase van de missie van de Hora een week tot 10 dagen in beslag zal nemen. Het schip zal met regelmatige tussenpozen terugkeren naar de haven opdat de resultaten van het onderzoek bestudeerd kunnen worden, zo zei Kilic.

De minister zei voorts dat de Hora zijn onderzoek zal verrichten buiten de Griekse territoriale wateren.

Niet hinderen

De Turkse radio kondigde dinsdagavond aan dat schepen die in het betreffende gebied varen gewaarschuwd zijn het wetenschappelijke werk van de Hora niet te hinderen. De waarschuwing geldt vanaf donderdag tot en met 20 augustus. Ondermeer zullen onder water explosieve ladingen tot ontploffing worden gebracht voor het verrichten van seismografïsch onderzoek.

Griekenland en Turkije zijn al twee jaar in conflict over het continentale plat van de Aegeïsche Zee en de mogelijke olievoorraden daarin.

Vergelding

Kilic zei dat het geschil geen obstakel is voor wetenschappelijk onderzoek in het gebied. „Onze bedoelingen zijn vreedzaam", zo zei de minister. Hij wees er echter op dat het schip tijdens zijn onderzoek beschermd zal worden door de Turkse marine. „Onze strijdkrachten zullen iedere aanval op de Hora vergelden", zo zei hij. „Dat is geen dreigement maar alleen een verklaring van de situatie." Na de Turkse aankondiging van de missie van het schip verklaarden de Grieken dat de Hora met geweld zal worden verwijderd wanneer het schip in Griekse wateren komt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Grieken dreigen met verwijdering schip

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken