Bekijk het origineel

CHEMIE EN PLANOLOGIE

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

CHEMIE EN PLANOLOGIE

2 minuten leestijd

<br />

De chemische industrie is uit onze maatschappij niet meer weg te denken. Met plastics en synthetische vezels zijn we allemaal hoogst vertrouwd geraakt. Zo zijn er nog een heleboel produkten van de chemische industrie die wij niet meer zouden kunnen missen.

Maar zoals we vertrouwd geraakt zijn met de chemische industrie, zo zijn we helaas ook gewend aan de rampen en ongelukken in die sector. Uit binnen- en buitenland komen regelmatig berichten over branden en ontploffingen in chemische bedrijven en veel eerder dan in andere bedrijfstakken kunnen die daar catastrofale gevolgen hebben.

In Italië is men nog steeds druk in de weer met de brand in de chemische fabriek bij Milaan waar ontbladerlngsmiddelen werden geproduceerd. Heel de omgeving moest worden ontruimd, terwijl het nog steeds een groot probleem is hoe het getroffen gebied moet worden „schoongemaakt". In ons land heeft zich heel recent een complicatie voorgedaan bij een chemische fabriek in Tiel waar gas ontsnapte.

Het is dan ook zonder meer duidelijk dat ten aanzien van de chemische industrie strenge veiligheidsnormen en milleueisen moeten worden gehanteerd. Maar toch blijft het risico van een catastrofe bestaan.

We moeten dan ook constateren dat er in het verleden (ook in het recente verleden) in dit opzicht belangrijke planologische fouten zijn gemaakt. Veel te weinig is rekening gehouden met de risico's die een chemisch bedrijf onvermijdelijk voor zijn omgeving meebrengt. Zo is in Tiel na de oorlog naast die chemische fabriek een hele woonwijk gebouwd. Bij DSM in Zuld-Limburg is op veel grotere schaal iets dergelijks te constateren.

Weliswaar is de ruimte schaars in Nederland. Hier zijn echter kapitale planologische fouten gemaakt, die ook kapitalen kosten om ze ongedaan te maken. Een chemische industrie past immers niet in een woongebied. Daarvoor zijn ondanks alle mogelijke veiligheidsmaatregelen de gevaren te groot

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

CHEMIE EN PLANOLOGIE

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken