Bekijk het origineel

Londen breekt met Kampala

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Londen breekt met Kampala

2 minuten leestijd

• SOVESO — Het door chemisch gif bedreigde Italiaanse dorpje Soveso is nu geheel verlaten en door versperringen en bewaking van de rest van de wereld afgesloten! Meer dan tweehonderd mensen hebben hun huis moeten verlaten en een honderdtal wordt verpleegd voor mogelijke ziektes door de gaswolk ontstaan.

(vervolg van voorpagina) Crosland verklaarde dat geen overleg vooraf over de stap was gepleegd met andere gemenebestlanden. „Het is in wezen een bilaterale kwestie tussen Oeganda en het Verenigd Koninkrijk", aldus Crosland.

Crosland verklaarde nog dat Groot-Brittannië aan Oeganda geen hulp meer heeft gegeven sinds 1972.

Een woordvoerder van het secretariaat van het Gemenebest in Londen heeft verklaard dat de verbreking van de betrekkingen tussen Londen en Kampala het lidmaatschap van het Gemenebest Groot-Brittannië noch Oeganda aantast.

In juni volgend jaar komen de regeringsleiders van de 36 landen van het Gemenebest in Londen bijeen voor hun volgende topconferentie.

Geen reactie

Uit Kampala is nog geen reactie op het Britse besluit ontvangen. De Press Association, het Britse binnenlandse persbureau, heeft met het hoofdkwartier van Amin gebeld.

Een lid van de staf van Amin verklaaarde dat de president inmiddels op de hoogte was gesteld van het besluit van de Britse regering. „De president heeft het erg druk. Hij wil niet met mensen in uw land praten als hij het druk heeft", zo werd de I^ess Association gezegd.

In het lagerhuis hebben mevr. Thatcher, leider van de conservatieve oppositie en Steel, leider van de liberalen hun steun betuigd aan de stap van de regering. ,

Men vroeg zich in Londen af waarom de regering tot zulk een drastische stap besloten had en de zaak niet had laten voortsudderen. Onder vier ogen merkte een regeringsfunctionaris op dat het risico voor de leden van het hoge commissariaat in Kampala waeurschijnlijk te groot werden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Londen breekt met Kampala

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken