Bekijk het origineel

Boeren in het zuiden voeren al stro

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Boeren in het zuiden voeren al stro

Toestand veehouderij nog kritiek

2 minuten leestijd

LELYSTAD — Op de Oostbrabantse en Limburgse zandgronden, het gebied dat dit jaar het ergst door de droogte is getrofl'en, is de toestand van de veehouderij nog kritiek op die plaatsen waar de afgelopen dagen weinig of geen regen te gevallen.

De boeren moeten hun koeien daar voeren met het stro, dat bij de thans aan de gang zijnde graanoogst vrijkomt, en met krachtvoer. Het krachtvoer is erg duur, het stro, als men rekent naar voederwaarde, nog veel duurder.

Dit vertelt het proefstation voor de rundveehouderij in Lelystad.

De regen van de afgelopen dagen is op verschillende delen van ons land in erg verschillende hoeveelheden neergekomen, en dat geldt ook voor het zo door de droogte geteisterde zuidoosten. Zo is bijv. de afgelopen week op sommige plaatsen in Zuid Limburg enkele tientallen millimeters regen gevallen. In Maarheeze in Brabant die hele week nog geen zeven millimeter.

De zuidoostelijke weiden die voldoende regen hebben gekregen, beginnen nu weer wat groene kleur te krijgen. Binnen één of twee weken, zo hoopt men, zullen de koeien er weer normaal kunnen grazen. Een voldoende voorraad ruwvoeder heeft men daarmee echter nog niet.

De landbouworganisaties in het zuiden, zo vertelt het proefstation, bemid-' delen nu tussen akkerbouwers die dit jaar nog ruwvoeder, zoals bepaalde grassoorten, kunnen verbouwen en veehouders die erom verlegen zijn. Men probeert ook tot contacten over grote afstanden te komen, bijv. tussen het Zeeuwse akkerbouwgebied en het Oostbrabants-Limburgse zandgebied.

Krappe voorraad

Heel Nederland, aldus het proe&tation, zal de komende winter met een krappe ruwvoedervoonaad zitten. Reeds de „eerste snede", het ^as dat in mei en juni voor de hooiwinning wordt geoogst en dat goed hoort te zijn voor een flink deel van de wintervoorraad, bracht dit jaar maar de hetCt van de normale hoeveelheid op.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Boeren in het zuiden voeren al stro

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken