Bekijk het origineel

Modelstad

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Modelstad

2 minuten leestijd

cyfers van schoblautoriteiten gaat veertig procent van de jonge mensen naar de steden om htm schooyaren te voltooien; er bestaat een leerplicht tot 17 jaar. Sommigen maken hun studie af met een studiebeurs van de kolchos, maar dan zijn zy verplicht na htm studie terug te keren naar htm geboortedorp. Door de uittocht naar de steden heeft men plannen ontworpen om aantrekkelyke nieuwe steden op het platteland te bouwen om op deze manier een te snelle 'groei van de bestaande grote steden te voorkomen. Salinogorsk, een stad 80 kilometer van Minsk gelegen, is een voorbeeld van deze politiek.

Deze stad, die in 1968 werd gebouwd, telt nu 60.000 inwoners. Haar voornaamste industrie is het winnen van sylvinlet, waarvan men kimstmest maakt; tilt deze stad komt de helft van de totale prodtiktie in Rusland. Ook is er een kledingindustrie en enkele fabrieken op het gebied van voedsel, waar de vrouwen werk vinden. De relatief hoge lonen in de mijnen (440 roebel) zowel als de redelijke levensomstandigheden trekken de mensen aan om hier werk te zoeken, waardoor deze stad in het kader van de verlangde produktietoename op het platteland aan haar verwachtingen beantwoord heeft. Aan hulzen wordt er 50.000 m2 per jaar gebouwd, de winkels schynen welvoorzlen te zyn, er bestaat een dynamisch cultureel centrum, terwijl in een centrum met honderd bedden de mynwerkers voortdurend onder medische controle staan. Toch ademt de stad een landeiyke sfeer, terwyi zij gelegen is vlakby bossen en een groot meer.

Bielorusland verliest dus langzaam maar zeker zijn landeUjke karakter, terwyi terzelfdertijd de levensstandaard van de inwoners omhoog gaat. Toch bestaan er nog verscheidene omstandigheden, waaruit blijkt dat men achter is bij de steden. De overheidsinstanties registreren als een van die omstandigheden het feit dat de rooms-katholieke inwoners van Bielorusland er de voorkeur aan geven Polen genoemd te worden, waarmee zy kenbaar maken dat zy htm godsdienst belangrijker vinden dan htm nationaliteit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Modelstad

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken