Bekijk het origineel

Poolse primaat kard. Wyszynski heeft zijn ontslag aangeboden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Poolse primaat kard. Wyszynski heeft zijn ontslag aangeboden

3 minuten leestijd

WARSCHAU — In Warschau doet de anekdote de ronde, dat partijsecretaris Gierek het Vatikaan heeft gevraagd kardinaal Wyszynski niet te ontslaan. Na de onrust, die de aankondiging van krasse prijsverhogingen heeft veroorzaakt, heeft Polen continuïteit en leiding nodig. Op 3 augustus wordt de kardinaal, primaat van Polen en voorzitter van de bisschoppenconferentie, 75 jaar en dus heeft hij — zoals gebruikelijk — de paus zijn ontslag aangeboden.

Kerkelijke kringen in Polen en in Rome verwachten echter niet dat de ontslagaanvrage wordt ingewilligd, hoewel de kardinaal behalve voor de Poolse regering ook voor Rome geen gemakkelijk heer is. De paus weet wie hij heeft en niet wie hij krijgt. Wyszynski heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij het communisme afwijst. Het Vatikaan heeft hij voortdurend gewaarschuwd tegen overijlde maatregelen in de toenadering met de Oostbloklanden. Eerst moeten de betrekkingen tussen kerk en staat in Polen worden genormaliseerd, voordat het Vatikaan diplomatieke betrekkingen aanknoopt.

Geen inspraak

De kardinaal is niet vergeten dat vroeger de aartsbisschop van Warschau tevens „Interrex" was, die de hoogste wereldlijke macht had, wanneer de koningstroon onbezet was. Nog altijd voelt hij zich de geestelijke leider van het land en eist hij in alle belangrijke nationale vraagstukken gehoord te worden.

Hij leidt de kerk van Polen, dat in grote meerderheid Rooms-katholiek is, met straffe hand zonder veel gevoel voor inspraak. Tegenover theologische vernieuwingen staat hij zeer afwijzend. Slechts na lange aarzeling heeft hij de nieuwe liturgie doorgevoerd. Degenen, die hem verwijten dat hij het Poolse katholicisme een te nationaal tintje geeft, houdt hij voor, dat de Poolse kerk de enige van Europa is met overvolle kerken, seminaries en kloosters en dat zij na 30 jaar communistische overheersing haar zelfstandigheid heeft bewaard.

Criticus

Wyszynski, aartsbisschop sinds 1948, zat gevangen van 1953 tot 1956. Ook daarna nam hij nooit een blad voor de mond. In 1973 zei hij: „We willen meer ruimte voor het katholicisme in Polen. Thans mogen we ons niet laten horen voor radio en televisie. Ook wordt ons geen katholieke pers toegestaan. Katholieke drukkerijen zijn genationaliseerd. Daardoor zijn wij arme burgers van dit — zoals de kranten het noemen — rijke Poolse land".

Het jaar daarop eiste hij, dat er „eens en voorgoed" een eind moet komen aan het belachelijk maken van de gelovigen, die dezelfde rechten hebben als hun atheïstische landgenoten. Vaak signaleerde hij, dat de vrijheid van godsdienstonderricht werd beknot en dat er geen toestemming werd gegeven om kerken te bouwen. Vorig jaar zei hij: „Voor de kerk dient eindelijk het nodige begrip te worden opgebracht. Dat heeft zij na meer dan l.000 jaar dienst aan het Poolse volk wel verdiend".

Als degene die Wyszynski te zijner tijd zou kunnen opvolgen wordt vooral de bisschop van Przemysl, mgr. Ignacy Kozarczuk, genoemd, evenmin iemand die zich door de regering zijn kaas van het brood laat eten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Poolse primaat kard. Wyszynski heeft zijn ontslag aangeboden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken