Bekijk het origineel

Britse regering paait vakbonden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Britse regering paait vakbonden

Sociaal contract moet staking voorkomen

2 minuten leestijd

LONDEN — De Britse regerende Labour-partij en de vakbonden hebben woensdag overeenstemming inzake een nieuw „sociaal contract" aangekondigd, dat het land de hoop op drie betrekkelijk stakingsvrije jaren biedt in ruil voor een sociaal en economisch beleid dat voor de vakbonden aanvaardbaar is.

„Het nieuwe sociale contract zal drie jaren verschaffen van industriële stabiliteit en de opleving van ons industriële stelsel, gekoppeld aan sociale prioriteiten, die gebaseerd zijn op overleg en samenwerking tussen de Labourpartij en de vakbonden", aldus premier Callaghan op een persconferentie. „Het zal overleg en samenwerking, geen confrontatie betekenen", zei de premier. Murray, algemeen secretaris van het 10 miljoen leden tellende Trades Union Congress (TUC), verklaarde: „De bonden zien hierin niet zozeer een programma als wel een stuk leven voor de Britse democratie."

Wrijving

Maar ondanks hun optimistische woorden waren er tekenen van een voortdurende wrijving tussen de bonden en de regering. De algemene raad van het TUC, die eerder bijeenkwam, leverde scherpe kritiek op het jongste Red-het-pond-programma om de inflatie tegen te gaan. Hij viel de voorgenomen besnoeiingen van ruim een miljard pond aan die de regering vorige week aankondigde en zei dat deze het aantal werklozen, dat 1.450.000 bedraagt, zullen doen toenemen.

De nieuwe overeenkomst, door Callaghan „sociaal contract nr 2" genoemd, vervangt het drie jaar geleden gesloten akkoord waarbij de regering beloofde op alle gebieden nauw met de bonden samen te zullen werken.

In de gezamenlijke verklaring belooft de arbeidersbeweging haar steun tot het behoud van de huidige impuls voor sociale industriële en economische vooruitgang.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Britse regering paait vakbonden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken