Bekijk het origineel

De vijfde colonne Ss al binnen de muren!

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De vijfde colonne Ss al binnen de muren!

3 minuten leestijd

Veel kandidaten schijnen ook moeite te hebben met het goede gebruik van spreekwoorden. De volgende ontsporingen kwamen in het examenwerk voor: Ze verkopen kousen en sokken?

In de Spaanse burgeroorlog werd een stad van 4 zijden omsingeld. Ze zou misschien nog niet zo gauw zijn ingenomen als niet in de stad een groep van mensen verkeerde, verraders, die meewerkten met de belegeraars, de 6e colonne. Sindsdien spreekt men, als men het heeft over een groep vijandige mensen, die meeheülen met de vijand, over de vijfde colonne.

Hieraan dacht ik toen ik door lezingen en lectuur me bezig hield met China (Mao-isme) en andere communistische landen.

We mogen vaststellen dat deze geestesstromingen rechtstreeks vijanden zijn van het Christendom. Ze willen het uitroeien! Niet alleen uitroeien, ze gebruiken zelfs de Bijbelse woorden en waarden om hun systemen duidelijk te maken. Zij kennen bijv. het woord „bekering", maar dat betekent dat men het volledig eens gaat worden met hun denkbeelden.

De sohrUfster Anneke Boog'aard heeft deze b^dragre aleens eerder grepubliceerd in het eontactorgaan van de Chr. Oeref. Pnlëlkerk te Veenendaal. Zonder commentaar of toevoegrlngren «Uien w^jtillie dit doorg'even. ze kennen hun „Messias", Mant. Lenin, Mao.

Deze denkbeelden staan echt niet ver van ons afl Ze dringen door, ook in onze eigen kleine wereld. WIJ herbergen in ons land de vijfde colonnel Wie dat zijn? ZIJ kennen hun „Messlas"..LENIN..

De vijfde colonne zetelt in vele Vormingsinstituten. Hun ideeën zijn in de krant te lezen. Ze hebben zitting in onze Volksvertegenwoordiging, geven les op scholen etc.

Het vergif wordt heel langzaam en gemeen gestrooid, zodat er maar velen komen die zullen strijden in de gelederen van de vijfde colonne, strijden voor een „goede wereld" waar de „gerechtigheid" (zo durven ze dat te zeggen) van het commimisme en de klassenloze maatschappij heerst. Er wordt zelfs door mensen die zich christenen noemen (Wereldraad en andere organen) beweerd dat de christenen moeten inzien dat Ood ook buiten de kerk, buiten Christus om de mensen heil wil brengen. Als voorbeeld wordt het China van Mao genoemd. Is het niet ten hemel schreiend?

Hoe moet onze houding in deze dingen zijn? De Bijbel spreekt over geestelijke boosheden — Efeze 6. Tegen die geestelijke boosheden moeten we strijden, zegt datzelfde hoofdstuk. Niet in eigen kracht. Lees waaruit die geestelijke wapenrusting bestaat. We mo- ' gen weten dat we niet alleen strijden en ook dat wij de overwinning niet moeten behalen, die is al behaald, aan het kruis van Oolgotha!

Laten we bidden dat God onze ogen opent voor de geestelijke boosheden van onze tijd en ons kracht en moed geeft om te strijden. Hij is het waard dat we voor Zijn Naam uitkomen, opdat de wereld weet dat er maar één Messias is die werkelijk redden kan en werkelijk de gerechtigheid verworven heeft. Laten we bidden voor de christenen, die verdrukt worden, in Rusland, in China en andere landen; dat zij staande mogen blijven. N.B. Een „goede" Chinees studeert uur per dag in de geschriften van Maoll

Maar die mensen eten dan ook iets anders, zoals bijvoorbeeld in Psalm 103 staat: „....Die Uw ziel verzadigt met het goede...." Schorheid is te wijten aan schuurpapier. Loven daarentegen te danken aan „het goede"...../

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

De vijfde colonne Ss al binnen de muren!

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken