Bekijk het origineel

De kunst van het beter wonen en minder geld uitgevei

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De kunst van het beter wonen en minder geld uitgevei

3 minuten leestijd

Met ons is het zo dat wij altijd meer gewild hebben dan ons budget eigenlijk toeliet. Niet dat wij rondgelopen hebben met een knagend verlangen naar de dingen die de familie Jansen of Klasen heeft, of dat wij dachten dat we een hogere levensstandaard verdienden. Het is alleen dat wij zoals honderdduizenden mensen, altijd meer van de betere dingen wilden hebben dan wij voor ons geld schenen te kunnen kopen. Ik gebruik het woord „schenen" met een speciale bedoeling. Want het was pas toen wij ons realiseerden dat prijzen niet overal hetzelfde zijn, dat men op verschillende manieren hetzelfde resultaat kan bereiken, en dat men geld óf een klein eindje óf een heel eind kan uitrekken, dat onze levensstandaard aanzienlijk steeg. schaffen, dat nieuw moet zijn. Sommigen van ons zijn zelfs bezeten van dit idee, een nieuw huis kopen, een nieuwe auto, nieuw meubilair, nieuwe kleren, alles nieuw. De rest van ons zijn eraan gewend geraakt sommige dingen tweedehands te kopen b.v. een tweedehands huis of een auto, en voor de rest alles nieuw. Wat ons betreft, wij staan erop dat bepaalde dingen beslist nieuw moeten zijn — bedden en linnengoed zijn daarvan duidelijke voorbeelden, evenals onze kleren. Maar, een paar kleinigheden uitgezonderd, moet iedereen die minder wil uitgeven en meer krijgen tweemaal nadenken. Het is misschien handig een duidelijke definitie te geven van wat „tweedehands" betekent. goed als helemaal gemeubileerd met koopjes van veilingen. Sommige dingen hebben we gekocht in veilinggebouwen in de grote steden, maar we hebben ook verschillende dingen verzameld door middel van boedelveilingen. Op veilingen is van alles te krijgen — van fornuizen tot 18e eeuwse kabinetten. Het kan zijn dat een voorwerp van een tientje wordt opgevolgd door een voorwerp van meer dan 5000. Misschien zoekt u wekenlang zonder dat bepaalde voorwerp te vinden dat u wilt hebben, maar intussen kunt u tegen iets anders oplopen. Alle veilingen kunnen zorgen voor bezorging aan huis. kens, tafellakens, aardewerk, glaswerk enz. Vandaag de dag zijn er zelfs wel vaker per jaar uitverkopen o.a. opheffingsuitverkopen. Trek ook daar uw profijt van.

Doe-het-zelf

Deze mode is met de jaren meer in trek gekomen naarmate reparatiekosten stegen. Zoals zoveel mensen hebben mijn man en ik, die helemaal geen doe-het-zelvers zijn in het begin heus wel wat verknoeid. Maar hoe vaker wij het deden hoe gemakkelijker het ons afging. Het is heus niet zo moeilijk zelf te verven, behangen, draden aanleggen, strijkijzers, wasmachines en stofzuigers repareren. Als u zoveel mogelijk geld wilt uitsparen moet u zich aanleren de meeste dingen zelf te doen — en vergeet de auto niet.

Huren en samen delen

Koop niets dat u alleen maar af en toe gebruikt. Ik heb huizen gezien vol met dure apparatuur dat misschien een keer of vier, zes per jaar wordt gebruikt. Als u b.v. de bomen in uw tuin moet gaan kortwieken ga dan geen lange ladder kopen en een elektrische zaag. Geef ook geen stel vaklui opdracht om het werk uit te voeren. Maar huur de apparatuur bij de ijzerhandel en doe het zelf op een morgen. De kosten van het huren van apparatuur is nog steeds redelijk. Maar nog véél verstandiger is het samen delen. Dit is eigenlijk een plattelandsgewoonte maar zelfs in de stad heeft het economisch gezien veel zin. Deze manier schijnt het meeste succes te hebben als een stuk of 10, 12 gezinnen die niet te ver

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

De kunst van het beter wonen en minder geld uitgevei

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken