Bekijk het origineel

Russische raketten gericht op Europa

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Russische raketten gericht op Europa

VS-rapport over wapencontrole:

2 minuten leestijd

WASHINGTON — Washington heeft donderdag gemeld dat de Sowjet-Unie is begonnen met de installatie van raketten voor middelbare afstand met meervoudige kernkoppen die op West-Europa zijn gericht.

De 600 raketten zijn meest opgesteld aan de westgrens van de Sowjet-Unie. De meervoudige kernkoppen kunnen afzonderlijk op verschillende doelen worden afgeschoten. De wapens vallen niet onder de overeenkomsten ter beperking van de strategische kernwapens (SALT), aldus Amerikaanse functionarissen. De melding staat in een rapport van de Amerikaanse commissie voor wapencontrole en ontwapening dat door president Ford aan het Congres is gezonden. Volgens het verslag zijn de Russen begonnen met de modernisering van hun raketten en rusten zij ze uit met meervoudige kernkoppen, de zogenoemde MIRY'S (Multiple Independently Re-Entry Vehicles).

Ook op China

Bekend was dat de Sowjet-Unie MIRY'S testte voor gebruik op intercontinentale ballistische raketten die op de Verenigde Staten zijn gericht, maar vrijdag wordt voor het eerst gemeld dat MIRY'S zijn geïnstalleerd op raketten die gericht staan op de landen van de Noordatlantische Verdragsorganisatie. Bekend is dat de Sowjet-Unie beschikt over 100 SS-5 Skeanraketten met een bereik van 3.700 kilometer en 500 SS-4 Sandal met een bereik van 1.900 kilometer.

Sommige raketten zijn ook geïnstalleerd ten oosten van de Oeral en gericht op China, zo is in kringen van de inlichtingendienst in Washington vernomen.

Vernietigingskracht

Amerika heeft geen raketten die vergelijkbaar zijn met de SS-4 en SS-5, maar Frankrijk heeft ongeveer 18 raketten voor middellange afstand. Zij hebben een bereik van bijna 3.000 kilometer. De Verenigde Staten hebben in Europa wel de Pershing-raket waarop MIRY'S kunnen worden geplaatst. Men veronderstelt dat de Sowjet-Unie op haar intercontinentale ballistische raketten tot 12 kernkoppen kan installeren. Elke bom heeft een vernietigende kracht van ongeveer een miljoen tot tnt, aldus NAVO-schattingen. Op de raketten voor kortere afstand zullen zij ongetwijfeld kleiner zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Russische raketten gericht op Europa

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken