Bekijk het origineel

Inboedelveilingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Inboedelveilingen

5 minuten leestijd

We leerden eenvoudig het gebruik van een mengelmoesje van kopen-in-partijen, kopen met korting, ruilhandel, tweedehands kopen, doe-het-zelf, kopen in de uitverkoop, huren en ruilen.

Om dit mogelijk te maken is het noodzakelijk dat u uw uitgaven disciplineert — en dat betekent een zorgvuldig beheer over uw contanten, geen afbetalingen en altijd contant betalen als het maar enigszins mogelijk is. Het betekent ook meer en betere spullen krijgen voor minder geld.

Het betekent alles wat net de winkel uitgegaan is. Die nieuwe stoel, nieuwe auto, nieuwe kinderwagen, dat nieuwe fornuis werden tweedehands op het moment dat ze de winkel uitgingen. En de prijs ervan daalde met zoiets van 15-50 procent. Natuurlijk, er is tweedehands en tweedehands. U kunt een tweedehands stoel kopen die er zo goed als nieuw uitziet, of eentje die vuil is en elk moment uit elkaar kan vallen. U kunt een tien jaar oude auto kopen in showroom-conditie, of eentje van zes maanden oud en reeds half gammel. Er zijn oude kleren die alleen nog als poetsdoeken dienst kunnen doen, en jaren oude jurken die kwalitatief beter zijn dan die u zich kunt veroorloven nieuw te kopen.

Dus wat heeft het voor zin tweedehands te kopen? 1. De prijs van nieuwe dingen wordt bepaald aan de hand van wat de fabrikant plus de groothandel, plus de winkel, plus de belastingen eraan wil verdienen. Als u hun dat allemaal gunt koop dan alles nieuw. S. Winkels die slechts enkele dingen in voorraad hebben of alleen nieuwe dingen beperken uw keus. De wereld is vol van mooie gebruikte voorwerpen die u een grotere keus geven. Probeer eens een antieke stoel met een moderne zitbank te combineren, een olielamp met een tafel uit de dertiger jaren. Het resultaat zal aangenaam zijn voor het oog en minder kostbaar. 3. De waarde van tweedehands goederen gaat niet zo hard achteruit. U kunt zelfs Winst maken ^— als u ooit zou besluiten weer te verkopen. De auto is een duidelijk voorbeeld, hoewel het ook op de meeste andere dingen van toepassing is. Als u een dure nieuwe wagen koopt daalt de waarde ervan met zo'n ƒ 2000 - ƒ 2500 op het moment dat u ermee wegrijdt. Als u een tweedehands wagen koopt van vijf jaar oud van hetzelfde merk verliest u niet meer dan 500 na een jaar. Misschien geeft u dan wel meer uit aan reparatie; het ligt er helemaal aan of u goed uitkijkt bij de aanschaf. Hetzelfde geldt voor een bankstel — zeg 2000 nieuw in de winkel. Als u dat een paar jaar later zou willen verkopen zou de waarde ervan minder dan de helft zijn. Maar als u een oud bankstel in goede conditie zou kopen voor ƒ 760, kan het best zijn dat de waarde ervan is gestegen omdat het ouder is en waarschijnlijk veel beter gemaakt.

Hiervan kan iemand die op het platteland woont heel wat profijt hebben. De beste aankopen die wij ooit hebben gedaan zijn afkomstig van inboedels van grote landhuizen op het platteland. Deze worden gewoonlijk in de landelijke en regionale pers aangekondigd. Van alles is er te halen, van de grasmachine tot het Lodewijk XIV peper en zoutstelletje toe. wilt. De enige moeilijkheid is iemand te vinden die heeft wat u wilt en wil wat u heeft. De gemakkelijkste manier is een lijst te maken van wat wilt ruilen en die onder vrienden en kennissen te laten circuleren, ü kunt dan zo'n 20 of 40 geïnteresseerde families bij elkaar krijgen die elk de ander een lijst geven van wat ze willen ruilen en wat ze willen hebben. Dit is geen systeem waar u op kunt vertrouwen tenzij het in het groot gebeurt.

Ik ken een dorp waar iedereen met veel succes zijn diensten tot op zekere hoogte verruilt. De slager, de boer, de notaris, dokter, kruidenier, loodgieter, in feite iedereen die een of ander vak kent of goederen heeft te verruilen. Hier is een voorbeeld van een lijst die u zou kunnen laten circuleren: Wij hebben de volgende artikelen die we graag willen verruilen: een draagbare typemachine, een vergulde sohilderijlijst, een rode traploper, een ovale notenhouten koffietafel, een elektrische trein, twee verzilverde kandelaars, elektrische koffiemolen, centrifuge.

Wij willen deze graag ruilen voor: een grill, een tent voor 4 personen, een opvouwbare fiets, een elektrische boormachine, een bureaulamp, een imperiaal, • Veilingen: misschien zoekt u wekenlang naar het bepaalde voorwerp. bij elkaar vandaan wonen, samen overeenkomen hun apparatuur te delen. Dit kan ook gedaan worden onder mensen die een of andere vakopleiding hebben gehad, zodat iemand die goed is in het repareren van auto's iemand anders helpt met zijn auto in ruil voor babysitten, de tuin omspitten, behangen of iets dergelijks. Over het algemeen gaan deze laatste groepen van start door om te beginnen wandelwagens, grasmachines, boormachines, verrekijkers, projectie-apparatuur enz. te delen. • Auto kopen, ook 2e hands in een zaak van vertrouwen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Inboedelveilingen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken