Bekijk het origineel

Bunschotenaren (38) eisen opening bad op'zondag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bunschotenaren (38) eisen opening bad op'zondag

Tijdens kort geding voor rechtbank

3 minuten leestijd

UTRECHT — Opening van het zwembad in Bunschoten-Spakenburg op zondag voor de rest van het seizoen (5 a 6 zondagen). Indien blijkt dat dit economisch onverantwoord is dan kan dit volgend jaar opnieuw in beraad worden genomen.

schappelijke aangelegenheden en cultuur vertegenwoordigd. Als voorzitter van de werkgroep wordt de heer Van Vorden, commissaris van politie aangewezen.

Dat was de eis van de 38 inwoners van Bunschoten-Spakenburg gistermiddag tijdens een kort geding voor de arrondissementsrechtbank tegen het gemeentebestuur van Bunschoten-Spakenburg.

Sinds 1973 bestaat de Stichting Zwembad Bunschoten. Het zwembad wordt verhuurd aan de gemeente die tevens zorg draagt voor de exploitatie. De afgelopen drie jaar is er steeds weer gedebatteerd over een eventuele opening van het zwembad op zondag. Dit is door de raad afgewezen op principiële gronden. Totdat in mei dit jaar de Zondagswet werd gewijzigd. Deze trad op 21 juni dit jaar in werking. Dit houdt in dat het zwembad niet meer op zondag gesloten mag zijn, tenzij om economisch-financiële redenen. De gemeenteraad heeft toen het zwembad om aze redenen dichtgehouden. Volgens de berekeningen en de verwachtingen van het college zou openstelling van het zwembad bijna 20.000 gulden verlies opleveren omdat slecht zeer weinigen in de gemeente zondags gaan zwemmen. Dit voorstel werd op 24 juni met een overgrote meerderheid, namelijk 10 tegen 2 door de raad aangenomen.

Misbruik.

Nu hebben een aantal inwoners een kort geding tegen dit besluit aangespannen. Hun advocaat, mr. R. Samkalden stelde gistermiddag dat door de raad onvoldoende zorgvuldigheid was betracht en dat het bestuur misbruik van zijn bevoegdheid had gemaakt. Volgens hem was de beslissing wel degelijk ingegeven op grond van religieuze motieven. „Tijdens de behandeling in de raad bleek dat niet is gezocht naar motieven om het bad te openen, maar juist om het gesloten te houden. Dit blijkt ook uit de debatten", aldus mr. Samkalden.

Hij vroeg zich af waarom het raadsbesluit in enkele dagen tijds werd doorgedrukt. „Waarom is geen enquête gehouden of is niet geprobeerd vrijwilligers aan te trekken voor het verrichten van het zondagswerk", aldus de advocaat.

Hij benadrukte dat het niet de bedoeling is van de eisers om een splitsing tussen de autochtonen en de niet-autocttonen te bewerkstelligen, maar een verdediging van de belangen van deze groep.

Namens het gemeentebestuur hield mr. S. L. Burema een pleidooi. Hij vond dat deze kwestie onder de verantwoording van het gemeentebestuur valt en dat dit besluit niet door de president van de rechtbank kan worden vernietig

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Bunschotenaren (38) eisen opening bad op'zondag

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken