Bekijk het origineel

Washington postuum bevorderd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Washington postuum bevorderd

11 minuten leestijd

WASHINGTON — In het Amerikaanse huis van Afgevaardigden is woensdag een actie op gang gekomen om George Washington postuum tot de rang van generaal te bevorderen, 200 jaar nadat hij het bevel voerde over de troepen van de opstandige Amerikaanse kolonisten.

Hebben jullie thuis een hond? Nou, dan weten jullie ook wel, hoe gezellig dat kan zijn! Je kunt fijn met zo'n beest spelen en na een poosje wordt hij een echte vriend van je. Je kunt dan bijna niet geloven, dat honden vroeger woest en wild waren. Toen waren het gevaarlijke dieren, die in de bossen leefden. Ze moesten zelf op zoek naar eten en drinken, 's Winters was dat wel eens moeilijk. Later raakten de honden aan de mensen gewend en ook andersom!

Tegenwoordig kunnen ze gemakkelijk in huis leven en laten ze zich heerlijk verwennen! Maar iedere hond wil wel graag elke dag een poosje naar buiten. Neem hem mee aan een halsband en een riem, want weg lopen is altijd iets fijns voor de viervoeter. Soms kun je dan lang roepen en fluiten voor het brave beest weer terug komt! Gehoorzamen is voor hem vaak net zo moeilijk als voor sommige kinderen!

En hoe zit het met het eten? Honden zijn echte vleeseters. Met z'n scherpe tanden en kiezen is geen stuk vlees te rauw. Zelfs de botten laat hij niet liggen. Hij kan er uren aan kluiven. Sommige honden hebben een dikke vacht, die steeds groeit. Onze hond moet daarom zo af en toe naar de ,,kapper". Zo'n meneer of mevrouw noemen we een trimmer of trimster. Als wij ziek zijn komt de dokter. Zo is er voor de hond ook een dokter als hij ziek is. De dierenarts, die veel van dieren afweet. Net zo goed, als er heel veel verschillende mensen zijn, zijn er ook heel veel verschillende honden. Grote en kleine, korte en lange, dikke en dunne.

De meeste honden kun je van alles leren: netjes zitten en een poot geven. Er zijn zelfs honden, die leren, hoe ze blinde mensen op straat moeten helpen. Geleidehonden noemen we die. Zij moeten dat allemaal leren op de hondenschool. Vooral herdershonden zijn daar erg voor geschikt. Blinden hebben veel plezier van hen. Maar ook andere mensen! Denk maar aan de Eskimo's, die honden gebruiken om hun slee te trekken! En de politie! Die gebruikt honden, die goed kunnen ruiken, speurhonden! Verder zijn er ook nog mensen die graag dieven op een afstand willen houden en daarom een flinke waakhond hebben. Het zijn dus ook heel nuttige dieren.

Zelfgebreid

Zelf gebreid, zijn het gezellige bees-ten en het voordeel is, dat je ze niet uit •hoeft te laten of eten moet geven! De kleine hondjes zijn ongeveer 16 cm. hoog en de grote ongeveer 26 cm. Voor elk klein hondje is nodig: 50 gram middelmatig dikke wol, 2 breinldn. no. 3, vulling, restjes wit vilt, zwarte wol en een staalborsteltje. Voor de grote hond: 200 gram wol, verder alles, wat ook voor de kleintjes nodig is.

De kleine hondjes worden als volgt gebreid:

Romp: opzetten 20 steken en 36 nldn. ribbels breien (= recht). Afkanten. Dit deel in de lengte dubbel vouwen, zijkant en opzetkant dichtnaaien. De romp stevig vullen en de opening sluiten.

Kop: opzetten 10 steken en 44 nldn. ribbels breien. Afkanten. Zijkanten dichtnaaien, als het lapje zó dubbel gevouwen is, dat de opzetkant en afkantrand op elkaar liggen. Stevig vullen, opening inrimpelen en de kop op de romp naaien.

Snuit: (2 x breien): opzetten 9 steken en ribbels breien. Aan weerskanten van de 3e en 6e nld. 1 steek minderen. Over de resterende 5 steken 1 nld. breien. Afkanten. Beide delen op elkaar naaien, de opzetkanten openlaten. Stevig vullen en de opzetkanten tegen de voorkant van de kop naaien.

Poten (4 X breien): opzetten 20 steken en ribbels breien. Aan weerskanten van de 3e, 4e, 5e en 6e nld. 1 steek minderen (= 12 steken). 7e t/m 13e nld. (= 7 nldn.): ribbels. 14e nld.: aan weerskanten 1 steek meerderen (=14 steken). 15e nld.: 7 r., keren, over deze 7 steken ribbels breien, aan weerskanten van de 3e nld. 1 steek minderen (5 st.). Over deze 5 steken nog 4 nldn. ribbels breien. Afkanten. Over de andere 7 steken op dezelfde wijze breien. Het werk in de lengte dubbelvouwen en dichtnaaien op een vulopening na. Opvullen en de opening sluiten. Pootjes tegen de romp naaien.

Staart: opzetten 9 steken en 11 nldn. ribbels breien maar aan weerskanten van de 3e, 6e èn 9e nld. 1 steek minderen. Na de 11e nld. afkanten. Dit deel in de lengte dubbelvouwen en dichtnaaien op de opzetkant na. Opvullen en de opzetkant aan de romp naaien. .

Oor: (2 x breien): opzetten 3 steken en ribbels breien, maar aan weerskanten van de 3e, 6e en 9e nld. 1 steek meerderen (=9 st.). 10e nld.: 1 r.*, 2 steken recht samenbreien vanaf * steeds herhalen. Afkanten. Oren aan de kop naaien. Met het staalborsteltje de wol ruig borstelen. Van wit vilt oogjes knippen en met zwarte wol vastnaaien, die dan voor de pupil zorgt. Snuitje en bekje eveneens met zwarte wol borduren. De wenkbrauwen ook met een zwart wollen draadje aangeven.

De Grote hond

Romp: opzetten 26 steken en ribbels breien. Na de 57e nld. afkanten. In de lengte dubbelvouwen en de zijkant dichtnaaien. Voor de achterkant van de rompopzetten 7 st. en ribbels breien. Aan weerskanten van de 2e en 3e nld. 1 steek meerderen. Over 11 steken nog 9 nldn. breien. Dan aan weerskanten van •de volgende 2 nldn. 1 steek minderen. De resterende 7 steken afkanten. Dit deel in de achterkant van de romp naaien en het geheel goed opvullen.

Kop: opzetten 15 steken en 63 nldn. ribbels breien. Afkanten. Dit deel zó dubbelvouwen, dat de opzetkant en de afkantrand op elkaar liggen. Zijkanten dichtnaaien. Voor de nek opzetten 19 steken en 10 nldn. ribbels breien. Afkanten. Dit deel in de lengte dubbelvouwen en de zijkant dichtnaaien. Naai de afkantrand aan de opzet- en afkantrand van de kop. Opvullen. De opzetkant van de nek aan de opening van de romp naaien.

Snuit: (2 x breien): opzetten 11 steken en ribbels breien. Aan weerskanten van de 66 en 12e nld. 1 steek minderen. Over 7 steken verder breien tot het werk 15 nldn. hoog is. Afkanten. Beide delen op elkaar naaien, maar de opzetkanten open laten. Stevig vullen en de opzetkanten tegen het hoofd naaien.

Achterpoten: (4 x breien): opzetten 17 steken en ribbels breien. Aan weers.kanten van de 2e en 4e nld. 1 steek meerderen. Over 21 steken verder breien tot het werk 10 nldn. hoog is, dan als volgt verder breien. 11e nld.: aèn begin 1 steek minderen (= 20 steken). 12e nld.: aan het eind 1 steek minderen (= 19 steken). 13e nld. aan het begin 8 st. afkanten (=11 st.).

14e nld.: aan het begin 1 steek minderen, aan het eind 1 steek meerderen (= 11 steken). 15e, 16e, 17e nld.: rib-, bels. 18e nld.; aan weerskanten 1 steek' meerderen (= 13 steken). 19e t/m 23e nld.: ribbels. 24e t/m 29e nld.: aan het begin van elke nld. 1 steek minderen (= 7 St.). Afkanten. De delen 2 aan 2 passend op elkaar naaien op een vulopening na. Stevig vullen, de opening sluiten en de poten aan het lichaam naaien.

Voorpoten

Voorpoten (4x breien): opzetten 13 steken en ribbels breien. Ie t/m 5e nld.: ribbels. 6e nld.: aan het eind 1 steek. 7e nld.: aan begin 1 steek minderen (= 12 steken). 8e nld.: aan het eind 1 steek minderen (= 10 st.). 9e nld.: aan het begin 4 st. afkanten (= 6 st.). 10e nld.: aan het begin 1 st. meerderen (= 7 St.). lie t/m 17e nld. (= 7 nldn.): ribbels. 18e nld.: aan het begin 1 steek meerderen (= 8st.). 19e t/m 25e nld.(= 7 nldn.): ribbels. 26e nld.: aan het begin 1 st. meerderen (= 9 St.). 27e t/m 33e nld. (= 7 nldn.): ribbels. 34e nld.: aan het begin 1 steek meerderen (= 10 st.). 35e t/m 41e nld.

De subcommissie van onderzoek van de commissie voor de strijdkrachten keurde unaniem een wetsvoorstel goed om de bevordering op 4 juli 1976 in te laten gaan. Het wetsvoorstel is nu naar de voltallige commissie doorgestuurd. Afgevaardigde Biaggi vertelde de subcommissie dat de eerste president van de Verenigde Staten in het leger nooit verder was gekomen dan de rang van luitenant-generaal. ,,Er zijn vandaag de dag", aldus Biaggi,,,tientallen militairen die een hogere rang hebben dan George Washington, een historisch feit dat nu eindelijk maar eens moét worden recht gezet".

7 nldn.): ribbels. 42e nld.: aan het begin 1 steek minderen (= 9 st.). 43e nld.: aan het eind'l steek minderen (= 8 St.). 44e nld.: aan het begin 1 steek minderen (= 7 st.). 45e nld.: aan het eind 1 steek minderen (=6 st.). 46e nld.: recht. Afkanten. De delen 2 aan 2 passend op elkaar naaien op een vulopening na. Stevig vullen, opening sluiten en de poten aan de romp naaien.

Staart: opzetten 5 st. en ribbels breien. Aan weerskanten van de 4e, 8e en 12e nld. 1 steek meerderen. Over 11 steken 35 nldn. breien. Aan het begin van de volgende 6 nldn. 1 steek minderen. De resterende 5 steken afkanten. Dit deel in de lengte dubbel vouwen en dichtnaaien op de afkantrand na. Opvullen en de afkantrand aan het lichaam naaien.

Oren: (2x breien): opzetten 3 st. en ribbels breien. Aan weerskanten van de 2e, 6e, 10e en 14e nld. 1 steek meerderen. Over 11 steken nog 9 nldn. breien. Volg. nld.: 1 r.' 2 steken recht samenbreien, vanaf * steeds herhalen. Afkanten.

Afwerking: net als de kleine hondjes. En dan is de familie compleet. Een leuk stel voor een gezellige kamer! 64

Meeuwis Veldhoen keek de lapjesman verrast aan.

,,Sinds wanneer kun jij gedachtenlezen, Verrij?" vroeg hij verbaasd.

Tot zijn grotere verrassing zei de lapjesman, terwijl hij zich bukte om zijn harige vriend te strelen: „Dat heeft met gedachteniezen niets uit te staan, Meeuwis. Ik weet dat jij een christen bent en daarom meen ik, dat je van plan bent om dat arme meisje op te gaan zoeken".

„Zou je dat dan niet eerder verwachten van de dominee of van van der Griend?" vroeg Meeuwis, die nog niet van zijn verbazing bekomen was.

Meeuwis aaide in gedachten de poes, die zich behagelijk spinnend tegen hem aandrukte.

„Ik ben inderdaad van plan om volgende week op bezoek te gaan, Verrij", zei hij. ,,Je moet het echter niet verder vertellen, hoor".

Verrij poetste zijn brilletje op met zijn rode zakdoek.

„Het is beter gezwegen, dan van het spreken hinder gekregen", zei hij rustig. Hij haalde zijn leren geldbeurs weer tevoorschijn en legde twee guldens op de toonbank.

,,Laat ik dan de reiskosten betalen", zei hij. ,,Neem ook wat voor het meisje mee. Ze zal het niet breed hebben in het gevangenhuis en als er meer geld nodig is dan hoor ik het wel van je".

Meeuwis keek verlegen naar de guldens op de toonbank.

,,Dat mag ik niet aannemen, Verrij", zei hij beslist. „Ik ben geen man van geld, dat is waar, maar ik kan het heus zelf wel betalen".

,,Daar heb ik geen recht op, jongen", zei de oude Verrij. „Ik zal wel blij zal als ik raag horen, dat je bezoek soms iets goeds heeft uitgewerkt. Wij maken er helemaal niets van, Meeuwis, dat weetje".

Meeuwis Veldhoen vertrok en Verrij keek hem na.

De agent keek de boerenman een beetje verwonderd aan en vroeg of hij familie van Fientje van der Kam was.

Meeuwis Veldhoen hield echter aan en tenslotte zei de agent: „Nu je moet het zelf weten, beste man. Er blijft wel een bewaker bij en je mag maar een kwartier met haar spreken. Ik weet trouwens niet eens of ze je te woord wil staan. Wie kan ik zeggen, dat er is?" ,,Meeuwis Veldhoen van de Noord". De agent ging weg en liet Meeuwis achter op zijn kantoortje.

Meeuwis Veldhoen keek rond. Zo, zo, dit was nu de gevangenis of het Huis van Bewaring. Meeuwis wist wel als de mensen veroordeeld waren, dat ze dan dikwijls ergens anders heengingen. Fientje moest natuurlijk ook eerst nog voorkomen met die vrienden van haar. Dan zou het vonnis vallen. Daar was de agent al weer. Of Meeuwis maar wilde volgen. Meeuwis liep achter de politieagent aan, die hem in een klein kamertje bracht. Daarin stonden alleen een paar stoelen en een tafel. „Gaat u hier maar zitten", zei de agent officieel. „Straks wordt ze bij u gebracht".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Washington postuum bevorderd

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken