Bekijk het origineel

Schorheid en schuurpapier

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Schorheid en schuurpapier

2 minuten leestijd

Ïï-Wïv firn

Vreemde combinatie hè? Maar ik koorde het gistermorgen, uit de mond van mijn eigen dochter nota bene. Negen jaar oud is ze. Ik was net uit bed en ik kwam haar tegen, in haar nachtpon, op de gang. Ik had nog niets gezegd en zoals wel vaker, mislukken de eerste woordjes van de dag weleens, althans wat betreft het zuiver stemgeluid. En zo zeg ik, nog niet geheel bij stem dat hoorde ik zelf wel: „goeie morge....!"

Maar, zoals ik zei, dat meisje is negen en dat stemgeluidj'e is meteen al heel erg helder. ,JJag paps/" roept ze. En meteen daarop: „Wat bent u schor... het lijkt wel ofu schuurpapier gegeten hebt!"

Ik schoot in de lach en dat werd hoesten natuurlijk en daarna weer lachen, nu samen. Wat een combinatie/ Schorheid en schuurpapier.... Orappig natuurlijk. Maar toch blijft het me bij sedert gister" morgen en ik geloof dat het nog iets meer is dan alleen grappig. Kijk, dat van gistermorgen, dat ging alleen maar, dat is toch duidelijk, om het stemgeluid, om, het „hoe"....niet om „wat" er gezegd werd, niet om de inhoud dus. Maar wat dat betreft gaat die combinatie van die twee woordjes even goed op. Feilloos zelfs.

Dus nu niet iemand met een schor geluid jmaar iemand die een schorre inhoud aan woorden ten beste geeft. Een mopperaar zeg maar. Dan kun je ook concluderen: zeker schuurpapier gegeten. Of dus: zeker narigheden gehad. En vandaar dus dat gemxjpper. Er is wat schorre taal, vandaag de dag.

Schorre taal, schuine taal, schandelijke taal....en je derüct: vanwaar, waarom toch....hebben die mensen zoveel ellende moeten incasseren, zoveel schuurpapier in hun leven toegediend gekregen dat dit het gevolg moest zijn? In plaats van die schorre taal is er ook nog wel wat anders mogelijk (al hoor je dat niet vaak): zingen, loven. God loven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Schorheid en schuurpapier

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken