Bekijk het origineel

Twee en een half jaar voor overval eigen bank

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Twee en een half jaar voor overval eigen bank

3 minuten leestijd

AMSTERDAM — De officier van Justitie bij de rechtbank in Amsterdam, mr. R. W. Asser, heeft donderdagmiddag tegen de 32-jarige Joegoslavische monteur Branco D. wegens een roofoverval op het rijdend bijkantoor van de Nederlandse credietbank twee jaar en zes maanden gevangenisstraf met aftrek geëist.

Op 2 april van dit jaar, kort nadat een aantal mannen de opzienbarende overval op het hoofdkantoor van de Gemeente Giro in Amsterdam had gepleegd en met een speedboot was ontsnapt, werd het rijdend bijkantoor van de Nederlandse Credietbank op de Coenhavenweg voor ruim ƒ40.000 bestolen.

Maar in tegenstelling tot de overval op het Girokantoor, waarvan de daders onvindbaar zijn gebleven, wist de politie onmiddellijk na de overval op het rijdend bijkantoor wie de dader was geweest. Want de man, die onder bedreiging met een scherp patronen geladen pistool het personeel had gedwongen tot afgifte van het kasgeld was namelijk al jarenlang een vaste klant van het bijkantoor. Hij had een rekening bij de betrokken bank en had ook al een paar maal via de chef van dit bijkantoor een persoonlijke lening afgesloten.

Vier weken na het plegen van de overval meldde de dader, de 32-jarige Joegoslaaf Branco D. zich bij de Amsterdamse politie en leverde het pistool in, waarmee hij het personeel had bedreigd. Van het geld was vrijwel niets meer over.

Donderdag vertelde Branco hoe hij tot zijn daad was gekomen. Hij was naar het rijdend bijkantoor gegaan om een voorschot te vragen op het vakantiegeld, dat hij nog van zijn werkgever verwachtte. Maar omdat hij in het rood stond werd door de chef van het bijkantoor, de heer Fentener van Vlissingen, een dergelijk voorschot geweigerd.

Toen deze weer achter zijn bureau ging zitten - de onderhandelingen waren in een spreekkamertje gevoerd kwam Branco het kantoortje binnen met een pistool en zijn linkerhand. Hij liet de chef zien dat het wapen geladen was en zei „sorry, ik moet geld hebben". Een employee van het kantoortje haalde hierop een stapel bankbiljetten uit de kas. Met het geld verdween hij in een auto, die hij al maanden in huur had. Branco reed naar de Middenweg in Amsterdam-Oost, leverde de wagen in en huurde een eindje verderop een auto, waarmee hij naar Duitsland vertrok.

Omstandigheden

Mr. Asser wilde voorbijgaan aan de persoonlijke aspecten en vroeg mede in het belang van de generale preventie („het euvel van bankovervallen heeft een onaanvaardbare vlucht genomen") twee jaar en zes maanden met aftrek.

De verdediger, mevr. mr. Westerhof, daarentegen wilde juist wel die persoonlijke omstandigheden in het geding gebracht zien. Zij meende ook dat de overval meer een reactie was geweest op de weigering van de bank een voorschot te verlenen en vroeg de rechtbank een aanmerkelijk lagere straf op te leggen. De rechtbank zal op 18 augustus uitspraak doen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Twee en een half jaar voor overval eigen bank

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 30 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken