Bekijk het origineel

Wereldraad gaat Angola helpen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Wereldraad gaat Angola helpen

NA INFORMATIEF BEZOEK

2 minuten leestijd

GENEVE — Een delegatie van de Wereldraad van kerken, onder wie Jean Fischer van de commissie voor interkerkelijke hulp aan kerken en vluchtelingen, heeft een bezoek van 16 dagen gebracht aan Angola om zich op de hoogte te stellen van de situatie.

De Angolese regering heeft het aanbod van de Wereldraad te helpen bij de heropbouw van het land aanvaard. De Angolese protestantse kerken hebben aangekondigd daarbij te willen helpen, maar wel gewezen op de zeer grote moeilijkheden die daarbij te overwinnen zijn.

De kerken zijn ver van elkaar door het gehele land verspreid, kunnen mede door het benzinetekort moeilijk contact met elkaar leggen en bovendien zijn de kerken nog bezig hun plaats te vinden in deze jonge republiek.

De delegatie constateerde dat ruim een miljoen mensen door de strijd van de afgelopen jaren direct getroffen is. Veel vluchtelingen, die nu in hun dorpen terugkeren, hebben dringend landbouwgereedschap en zaaigoed nodig wil er volgend jaar sprake zijn van een oogst. Ook dekens en kleren zijn dringend nodig. Hoe de hulpgoederen te distribueren is een probleem apart, omdat de republiek maar over 3000 vrachtwagens beschikt.

De wereldraadcommissie heeft reeds in oktober van het vorig jaar een bedrag van 100.000 dollar beschikbaar gesteld. Via het Rode Kruis heeft men reeds dekens, poedermelk, medicamenten en insecticiden gezonden. Ook werd reeds geld overgemaakt voor de aanschaf van zaaigoed en levensmiddelen en voor de financiering van transportkosten.

Protest

Het plan van de Wereldraad van kerken hulp te verlenen bij de wederopbouw van Angola is opnieuw een bewijs van de eenzijdige opstelling van de raad. Aldus de leider van de Evangelische werkgroep van de CDU/CSU, dr. Egen. Volgens hem is er in Angola nog steeds een strijd aan de gang tussen de regerende MPLA en de FNLA en UNITA. „Wat beweegt de Wereldraad dan", aldus Egen, „de communistische machthebbers hulp aan te bieden?" Hij vraagt zich af of de Wereldraad van kerken nu al de meedogenloze strijd vergeten is, die de communistische troepen van Angola gevoerd hebben samen met de Cubaanse soldaten van Fidel Castro. Volgens Egen moet een oecumenische organisatie zich er toe beperken de kerken in Angola te steunen bij humanitaire hulp en hen zo de mogelijkheid geven het evangelie te verkondigen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Wereldraad gaat Angola helpen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken