Bekijk het origineel

Evenwichtig exportlieleid Imnenergie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Evenwichtig exportlieleid Imnenergie

3 minuten leestijd

„Het beleid van de Amerikaanse overheid dient erop gericht te zijn de verspreiding van kernwapens te beperken en — voorzover verenigbaar met die doelstelling — de vreedzame ontwikkeling van kernenergie te bevorderen om aan de dringende energiebehoefte in de wereld te kunnen voldoen. Maar er moet voor worden gewaarschuwd dat een beleid waart>ij de toepassing van de nucleaire brandstofcyclus aan andere landen wordt onthouden, voor deze landen een sterke stimulans zou kunnen zijn om hun eigen mogelijkheden daartoe te verwerven. En daarmee zou een draaiboek voor de proliferatie van kernwapens worden gecreëerd".

Tot deze uitspraak komt een commissie voor het nucleaire exportbeleid van het internationale industriële atoomforum in een vandaag gepubliceerd rapport. Van deze commissie zijn topfunctionarissen uit alle sectoren van de nucleaire industrie lid. Voorzitter is George J. Stathakis. vice-president van General Electric Company.

Wil het nucleaire exportbeleid erin slagen te voldoen aan de doeleinden van niet—verspreiding van kernwapens, dan moet het de middelen aangeven om tegemoet te komen aan de nijpende energiebehoefte in de wereld en daarbij rekening houden met de inherente beperking van de mogelijkheid van de Verenigde Staten om invloed uit te oefenen op het beleid in andere landen. Volgens het rapport hebl>en op het ogenblik 45 landen gekozen voor de toepassing van kernenergie als belangrijke energiebron. Dit aantal zal verder stijgen, ongeacht het exportbeleid van de Verenigde Staten. Tenminste vijf andere landen leveren vandaag de dag kernreactoren dan wel reactoronderdelen en splijtstofelementen. Deze landen hebben een overcapaciteit en stellen derhaleve alles in het werk om exportordera te verwerven. Dat is ook het geval met een aantal andere landen, die bezig zijn hun eigen voorzieningen voor binnenlands gebruik op te bouwen, maar daarbij tevens de mogelijkheid van exportcontracten in het achterhoofd hebben.

Een van de aanbevelingen van de commissie is, dat de Verenigde Staten zijn verrijkings- en opwerkingsdiensten aan andere landen moet aanbieden en dat de andere leverende landen moeten worden aangemoedigd hetzelfde te doen. Verder zou Amerika met andere landen moeten samenwericen bij de ontwikkeling van kernenergie onder toepassing van de geëigende veiltghei(kmaatreglen. Tenslotte zou het Amerikaanse nucleaire exportprogramma de mogelijkheid moeten bieden, dat de Verenigde Staten blijvend invloed kunnen uitoefenen op het proliferatiebeleid van andere landen.

„Als de Amerikaanse reactorfabrikanten in het buitenland geloofwaardig willen blijven", aldus het rapport, „dan moet de regering vaste eisen stellen voor het verlenen van exportvergunningen. Vermeden moet worden, dat eenzijdig belangrijke wijzigingen in die eisen worden aangebracht. De ontvangende landen dienen de redelijke zekerheid te hebben, dat de noodzakelijke exportvergunningen zullen worden verleend en dat ze —

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Evenwichtig exportlieleid Imnenergie

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken