Bekijk het origineel

Nu ook haventje gevonden in Molenaarsgraaf

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Nu ook haventje gevonden in Molenaarsgraaf

Opgravingen gaan door tot september

3 minuten leestijd

MOLENAARSGRAAF/ALBLASSERWAARD — Voor het derde jaar worden er bij Hazendonk door het Rijksmuseum van Oudheden, opgravingen verricht onder leiding van dr. L. P. Louwe Kooymans. De Hazendonk is bij de plaatselijke bevolking bekend onder de naam „De Hoogt". Zij bestaat uit een soort heuvel in het weiland die ongeveer 2 meter hoger ligt dan de rest van de omgeving en is ongeveer 1000 m2 groot. In dit gebied werden de opzienbarende pre-historische vondsten gedaan. Waaronder de vorige week opgegraven kano.

I Van onze correspondent)

Het weiland met de Hazendonk is eigendom van veehouder J. A. Baan, die tevens wethouder is van Molenaarsgraaf. Welwillend heeft hij medewerking verleend bij de opgravingen. 15 studenten helpen bij de opgravingen, reinigen de vondsten en registreren alle vindplaatsen. De studenten hebben hun tentenkamp opgeslagen naast de boerderij. De boerderij is pas vier jaar oud • Het tentenkamp op het erf van de boerderij, daarnaast de dlrec* tiekeet waar de vondsten schoongemaakt en genummerd worden. en bij de bouw werd de heer Baan al geconfronteerd met het verre verleden. De heipalen voor de boerderij die in de drassige bodem van de Alblasserwaard werden geheid, kwamen niet verder de grond in dan vijf meter. Volgens deskundigen was de plaats van de boerderij precies boven, wat ruim 3000 jaar geleden een rivierbedding was. Deze zandrug wordt al bij Culemborg gesignaleerd en wordt ook wel de Schoonrewoerdserug genoemd.

Hoeksteen

Naast het tentenkamp staat ook een bouwkeet waarin de studenten de gevonden voorwerpen en scherven onderzoeken. Er zijn al meer dan 30.000 vondsten gedaan. De Hazendonk ligt ruim 600 meter van de rivierbedding vandaan. Dr. Louwe Kooymans rekent de opgravingen bij de Hazendonk op de vijfde of zesde plaats wat betreft hun belang.rijkheid en noemt ze een „hoeksteen" voor de kennis van de geschiedenis van het tijdvak van 3000 tot 2000 jaar v.Chr.

De voor de onderzoekers belangrijke vondsten werden gedaan aan de rand van een hoogte waar de mogelijke bewoners hun afval deponeerden. De opgegraven stukjes scherven vertonen een grote overeenkomst met eerder gedane opgravingen in de omgeving van Vlaardingen. Aangenomen wordt dat deze • Een student onderzoekt de verschillende lagen in een graafkull, hieraan kan men de geschiedenis van de Alblasserwaard aan aflezen. dateren uit 2700 tot 2400 voor Christus.

Lagen

Uit deze periode denkt men een gedeelte van een schedel gevonden te hebben en ook de restanten van grote riviervissen. Verder zijn er resten gevonden van een afrastering die in een kwart cirkel om de zandheuvel heeft gestaan. Als belangrijkste vondst gelden de vorige.week blootgelegde resten van wat mogelijk een kano is geweest. De verschillende lagen die in de graafputten, die door middel van pompen worden drooggehouden, te zien zijn, laten de loop van de geschiedenis zien.

Twee kleilagen duiden op grote en langdurige overstromingen waartussen een dunne laag van een andere samenstelling ligt. Het veenpakket met zand en houtskool is ongeveer in de middeleeuwen ontstaan. De overstromingen zorgden voor de kleilaag die nu de Alblasserwaard bedekt.

Studie

Behalve de pre-historische boomstamkano heeft men nu ook een soort haventje blootgelegd. Het bestaat uit enkele bossen boomtakken, die langs de kant van het water zijn gelegd. Hiervoor kon men gemakkelijk in en. uit de boot stappen. Eerder werd er ook een peddel gevonden die waarschijnlijk bij de kano behoorde.

Dr. Louwe Kooymans gaat tot september door met het opgraven op deze plek. Tegen het einde van de opgravingen hoopt hij zo'n 40.000 vondsten gedaan te hebben. Als alle vondsten.zijn geïnventariseerd ,wil de heer Kooymans een studie over deze nederzetting gaan schrijven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Nu ook haventje gevonden in Molenaarsgraaf

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken