Bekijk het origineel

UNCTAD-conferentie over grondstoffen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

UNCTAD-conferentie over grondstoffen

3 minuten leestijd

GENEVE — In november wordt in Geneve een internationale conferentie gehouden ter voorbereiding van de vorming van een fonds van zes miljard dollar (meer dan zestien miljard gulden) ter stabilisering van de prijzen van grondstoffen. Het Geneefse bureau van

als zij eenmaal zijn verleend — vervolgens niet zullen worden ingetrokken". Het rapport benadrukt dat de Verenigde Staten niet langer het alleenrecht hebben op de commerciële toepassing van de nucleaire technologie. Het Amerikaanse aandeel in de exportmarkt is afgenomen van 85% in 1972 tot ongeveer de helft daarvan in 1976. Gedeeltelijk is deze ernstige dwaling het gevolg van de onzekerheden in het Amerikaanse beleid, zoals dat door andere landen wordt ervaren.

Amerika accepteert op het ogenblik geen nieuwe verrijkingsorders, daar de huidige capaciteit geheel bezet is. Evenmin zijn de Verenigde Staten in staat om opwerkingsen afvalverwerkings-faciliteiten aan andere landen aan te bieden zolang de belangrijkste onzekerheden blijven bestaan.

Buiten Amerika hebben momenteel vier landen verrijkingsfabrieken op commerciële schaal; zes landen of groepen van landen hebben plannen voor een verrijkingsindustrie. Commerciële opwerkingsfabrieken zijn aanwezig in zes andere landen en tenminste nog acht landen hebben opwerkingslaboratoria of proeffabrieken in bedrijf. In het rapport wordt er de aandacht op gevestigd, dat deze verrijkings- en opwerkingsactiviteiten worden uitgevoerd zonder hulp van de Verenigde Staten en in een aantal gevallen ook zonder Amerikaanse technofógie.

Het Atomic Industrial Fotum is een internationale vereniging van meer dan 600 institutionele wganisaties, die betrokken zijn bij de vreedzame toepassing van kernenergie. de UNCTAD (raad voor handel en ontwikkeling van de VN) heeft dit vrijdag meegedeeld. De UNCTAD heeft in mei in Nairobi besloten dat zo'n fonds er moet komen.

Volgens het UNCTAD-secretariaat staat de datum waarop de conferentie begint nog niet vast. Het fonds voor stabilisering van de grondstoffenprijzen wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van een veelomvattend plan voor de handel in grondstoffen, dat vooral is bedoeld ter verbetering van de export-inkomsten van de ontwikkelingslanden.

In alle gevallen vinden de besprekingen in Geneve plaats in overleg met de internationale organisaties voor de handel in het betreffende produkt. De intergouvernementele commissie die belast is met de coördinatie van de plannen vergadert voor het eerst in de week van 22 tot 26 november. Het dagelijks bestuur van de UNCTAD komt van 5 tot 22 oktober bijeen.

Economisch kort
• Het Toyota-concem overweegt een fabriek voor personenauto's te bouwen in de Verenigde Staten om eventuele beperkingen van zijn uitvoer naar de VS te kunnen omzeilen. Negentien staten hebben het concern al meegedeeld dat het welkom is. Toyota verkoopt ongeveer 330.000 motorvoertuigen per jaar in de VS. • Zwitserland heeft in de eerste helft van dit jaar maar voor 1,37 miljard Zwitserse frank aan horloges uitgevoerd. Dat is 4.7 procent minder dan in de eerste helft van 1975. De afneming is voor een groot deel het gevolg van de waardestijging van de Zwitserse frank. • Het indexcijfer voor de Westduitse exportprijzen (1970-100) is in juni met 0,3 procent gestegen tot 142.4. Ten opzichte van juni vorig jaar bedroeg de stijging 4,7 procent, bi mei dit jaar was de index 4,3 procent hoger dan in mei vorig jaar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

UNCTAD-conferentie over grondstoffen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken