Bekijk het origineel

Westerse drugsmokkelaars reizen graag over Moskou

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Westerse drugsmokkelaars reizen graag over Moskou

Sowjets onervaren in bestrijding drugsmol<lcel

4 minuten leestijd

MOSKOU — Nadat verschillende andere routes ontdekt en afgesneden zijn, is de drugroute vanuit Azië via Moskou naar West-Europa opnieuw in de belangstelling gekomen van de grote mannen achter de drugschermen, zo zegt het Russische weekblad Nedelya.

eze ontwikkeling baart de Sowjet-Unie dusdanige zorgen dat Russische functionarissen westerse diplomaten in Moskou gevraagd hebben wat zij moeten doen om het toenemende drugverkeer tegen te gaan.

In het afgelopen jaar zijn tenminste zestien jonge Europeanen en Amerikanen gearresteerd op de luchthaven van Moskou terwijl zij in het bezit waren van drugs als hasjiesj of heroïne. Twee van hen en mogelijk meer zitten momenteel gevangenisstraffen uit in de Sowjet-Unie. Sinds 1967 en 1968 toen vijftien jonge westerlingen werden gearresteerd in Moskou is niet meer geprobeerd op zo grote schaal via de Sowjet-Unie drugs te transporteren naar het westen.

Deskundigen in Moskou zeggen echter dat de hoofdstnd mogelijk al langer een doorvoerhaven voor drugs is en dat de arrestaties van een paar jaar geleden en nu alleen het gevolg zijn van betere douanecontrole of tips van informanten. Nedelya, dat wordt uitgegeven door het regeringsdagblad Isvestia, zei deze maand dat met ingang van 1 juli op de aangifteformulieren van de Russische douane ook een paragraaf is opgenomen over narcotica.

„Douane makkelek"

„De goedkoopste manier om van Azië naar Europa te komen is via Moskou met een vliegtuig van Aeroflot (de Russische luchtvaartmaatschappij)", zo zei een diplomaat. „Voor de kleine smokkelaars is het aantrekkelijk om via Moskou te reizen", aldus de diplomaat. Een andere westerling voegde daar aan toe dat smokkelaars menen weinig kans te lopen bij hun aankomst vanuit Moskou in West-Europa onderzocht te worden door de douane. „Gewoonlijk geloven douanefunctionarissen eenvoudig niet dat mensen die uit Moskou komen drugs bij zich kunnen hebben", zo zei hij.

Het lykt erop dat sommig'e drugrvervoerders aannemen dat mensen die op doorreis z^n niet worden g'econtroleerd op de luchthaven van Moskou. Verschillende arrestanten zyn echter jongeren die op doorreis waren.

De Russische autoriteiten hebben tot nog toe geen uniforme maatregelen genomen tegen de overtreders. Een jongen die op het vliegveld van Moskou gearresteerd werd, kreeg een ernstige waarschuwing waarna hijj mocht vertrekken. Vier Nederlanders en twee Westduitsers die vorig jaar gegrepen werden, werden door het gerecht veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes jaar en tien jaar. Later kregen zij gratie van de Russische regering. Een Australiër die marijuana vervoerde is in mei tot zes jaar veroordeeld. Drie Amerikanen die heroïne smokkelden en twee Britten die eveneens drugs vervoerden moeten nog voor het gerecht verschijnen. tussen harddrugs als heroïne en softdrugs als hasj.

Hy zei dat hoewel by een proces tegen een landgenoot van hem verschillende malen het woord mar^uana werd gebruikt, de rechters steeds terugkwamen op de term narcotica.

Krachtens de in Moskou geldende wetten is het smokkelen van alle soorten „narcotica" verboden. Voor overtreding is de minimum gevangenisstraf drie jaar en de maximumstraf tien jaar.

„Goede behandeling^"

Verschillende westerlingen en Aziaten zijn na hun veroordeling terecht gekomen in een kamp in de buurt van Poma dat ongeveer 400 kilometer ten zuidoosten van Moskou ligt, zo zeiden diplomaten. De gevangenen worden goed behandeld, zo voegden zij daaraan toe. Een westerling die on• langs gevangen werd gezet mag drie brieven per maand versturen, mag zoveel post ontvangen als gestuurd wordt, mag per jaar twee pakjes ontvangen die niet zwaarder zijn dan een Idlo en geen eten bevatten en mag eveneens tweemaal per jaar familiebezoek ontvangen.

Deze regeling is beter dan die geldt voor het merendeel van de Russische gevangenen.

B^ken roken rommel

Russische functionarissen hebben zich bij tenminste een gelegenheid bezorgd uitgelaten over de mogelijkheid dat een toename van het drugvervoer via Moskou kan leiden tot een verhoogd druggebruik van de plaatselijke Russische bevolking. Hoewel het druggebruik in de Sowjet-ünle naar wordt aangenomen veel lager is dan in de meeste westerse landen, is het roken van marijuana niet ongewoon onder rijke Moskovieten, terwijl hasj en opium soms gebrtükt worden in de zuidelijke Aziatische Sowjetrepublieken.

De meeste drugtransporteurs die in Moskou aankomen zijn en blijven echter tamelijk geïsoleerd van de plaatselijke bevolking. Zij mogen alleen in het gedeelte komen van de luchthaven dat bestemd is voor mensen op doorreis of in een speciaal gedeelte vaii het Aeroflothotel in de buurt, van het vliegveld.

In 1974 zyn in de Sowjet-Unie een aantal nieuwe wetten van kracht geworden betreCTende drugs. Waardoor onder meer het in bezit hebben van nEurcotica bestraft kan worden met maximaal vyf Jaar gevangenisstraf. Het bereiden, verkopen of in het bezit hebben van grote hoeveelheden drugs bestemd voor commerciële doeleinden kan maximaal vyftlen Jaar gevangenisstraf opleveren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Westerse drugsmokkelaars reizen graag over Moskou

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 31 juli 1976

Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

PDF Bekijken