Bekijk het origineel

Bloedonderzoek tot nu toe geruststellend

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bloedonderzoek tot nu toe geruststellend

2 minuten leestijd

TIEL — De eerste resultaten van het vrijdagavond begonnen bloedonderzoek bij 38 onwonenden van de chemische fabriek Verdugt in Tiel blijken geruststellend.

Zaterdagavond was de uitslag van 12 bloedmonsters bekend. Volgens het Rijksinstituut voor de volksgezondheid in Bilthoven blijken alle 12 monsters binnen de bij de Nederlandse bevolking voorkomende normale waarden te liggen.

Ter vergelijking: de waarden waarmee men de behandeling (therapie) begint liggen tien maal zo hoog en die van een dodelijke hoeveelheid honderd maal zo hoog.

Onmiddellijk nadat in Tiel alarm was geslagen dat waarschijnlijk het giftige loofdoodspuitmiddel natrium-arseniet per ongeluk met waterdamp was vrijgekomen is het RIV door de geneeskundige en milieuhygiënische inspecties ingeschakeld. Het was zaak te weten te komen in hoeverre ook bewoners van naburige flats door het natrium-arseen waren besmet. Het RIV is sinds vrijdagavond met tien man voortdurend bezig geweest met het onderzoek. De GG en GD in Tiel nam van 38 bewoners bloedmonsters.

Daarnaast werden de gevels door het RIV afgespoeld en het water onderzocht. Ook water uit dakgoten van dichtbij staande huizen werd geanalyseerd, waarbij inderdaad arseen werd aangetroffen.

Een slotconclusie van de aard van de menselijke besmetting zal pas nadat alle 38 bloedmonsters zijn onderzocht kunnen worden gegeven. Het onderzoek wordt zonder onderbreking voortgezet, aldus een mededeling van het ministerie van Volksgezondheid en milieuhygiëne.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Bloedonderzoek tot nu toe geruststellend

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken