Bekijk het origineel

Wellicht bijna miljoen slachtoffers in China

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Wellicht bijna miljoen slachtoffers in China

Mijnwerkers komen veilig naar boven

3 minuten leestijd

PEKING/TOKIO — Het Bulgaarse persbureau BTA berichtte zaterdag dat de aardbeving van woensdag in China uiteindelijk bijna een miljoen doden zal blijken te hebben geëist. Een bron voor deze schatting is niet gegeven.

Wel is de Chinese industriestad Tangsjan verwoest en daar woonden 1 miljoen mensen. BTA haalde een hoge ambtenaar in het Chinese ministerie van buitenlandse zaken aan, waar deze tegen een Bulgaarse ambassadefunctionaris in Peking heeft gezegd, dat de ramp van woensdag alle vorige aardbevingen uit de Chinese geschiedenis verre heeft overtroffen. Veel overstromingen zijn er het gevolg van geweest. In 1556 werd de Chinese provincie Sjensi door een aardbeving getroffen. Daarbij werden naar schatting 830.000 mensen gedood. De zwaarste aardbeving in China in deze eeuw had in 1920 plaats in de provincie Kansoe. Er waren 180.000 doden.

Nieuwe schokken

Chinese functionarissen hebben maandag verklaard dat het gebied rond Tangsjan, dat vorige week door twee krachtige aardbevingen werd getroffen, dit week-einde 110 aardschokken te verwerken heeft gehad. Vijf hiervan waren ernstig zo werd gezegd. De meeste schokken hadden een kracht van vier op de schaal van Richter.

Mijnwerkers
Een overweldigende meerderheid van de mijnwerkers bij Kailoean (de grootste mijn) die in de nachtploeg ondergronds aan het werk was ten tijde van de aardbeving is veilig bovengronds gekomen", zo zei het Chinese persbureau Nieuw China.

Dit was de eerste mededeling over het feit dat er in de steenkolenmijnen van Kailoean mijnwerkers vast hadden gezeten. Over het lot van degenen die niet konden worden gered werd in de uitzending niets gezegd.

Het persbureau meldde dat de hulpverlening op grote schaal voortduurde. Over het aantal slachtoffers in Tangsjan of elders wederom geen materiële, wel over materiele schade: spoorwegen, verkeerswegen, electrische en waterkracht centrales in Tangsjan waren beschadigd maar het herstel ervan verliep naar wens. Voedsel, medikamenten, dekens, strooien matten en tenten werden in grote hoeveelheden en snel naar de getroffen gebieden gebracht, aldus het bericht.

Buitenlanders

Nadat Chinese seismologen hadden gewaarschuwd dat er een nieuwe, grote aardbeving op komst was (tot de voortekenen behoorde het zenuwachtige gedrag van dieren in de dierentuin) zijn zondag de in Peking verblijvende buitenlanders in grote getale de stad gaan verlaten.

De Chinese muur heeft opnieuw getoond een sterk bouwwerk te zijn. Tijdens de zwaarste aardbeving in de moderne geschiedenis van China is er geen enkel stukje steen van afgevallen. Vele zogenoemd moderne gebouwen hebben aanzienlijke schade geleden, zo meldt de correspondent van het in Belgrado verschijnende dagblad Politika uit Peking.

Medeleven Moskou

De Russische regering heeft zaterdag namens het volk van de Sowjet-Unie haar medeleven betuigd met de aardbevingsramp in het noordoosten van China. Alle grote kranten in de Sowjet-Unie publiceerden zaterdag een korte boodschap van de Russische ministerraad aan de staatsraad van de volksrepubliek China. Daar stond in dat de Russische autoriteiten namens het volk hun deelneming betuigen met de ramp waarbij slachtoffers zijn gevallen. De Chinese regering kreeg het verzoek de condoleances over te brengen aan de familieleden van de bij de aardbeving omgekomenen.

Ondanks de voortdurende verbitterde rivaliteit tussen Moskou en Peking, blijven de Russen regelmatig condoleanties publiceren bij natuurrampen of de dood van Chinese politieke figuren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Wellicht bijna miljoen slachtoffers in China

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken