Bekijk het origineel

Kruisinga: politieke verschuivingen in Noord-Europa

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kruisinga: politieke verschuivingen in Noord-Europa

2 minuten leestijd

SCHIPHOL — De Scandinavische Christen-democraten, 'die de afgelopen dagen in de Deense hoofstad Kopenhagen hun tweejaarlijkse bijeenkomst hebben gehouden, verwachten bij de komende verkiezingen in hun landen een politieke verschuiving, waarbij hun invloed groter wordt.

Dit heeft fractievoorzitter Kruisinga van de CHU in de Tweede kamer zaterdagmiddag op Schiphol verklaard na zijn aankomst uit de Deense hoofdstad, waar hij de christen-democratische bijeenkomst heeft bijgewoond.

Dit najaar worden in Zweden algemene verkiezingen gehouden. Volgens de heer Kruisinga hebben opiniepeilingen aangetoond dat deze verkiezingen vermoedelijk een eind zullen maken aan de periode van socialistisch-democratische regeringen die de Zweden vijftig jaar lang hebben gehad. „Er bestaat een vrij grote kans dat premier Palmer gaat verdwijnen en dat de christen-democraten regeringsverantwoordelijkheid gaan dragen", aldus de heer' Cruisinga op Schiphol.

In Noorwegen worden begin volgend jaar parlementsverkiezingen gehouden. Volgens onderzoeken zou het socialistisch minderheidskabinet dat Noorwegen nu kent plaats kunnen maken voor een op een meerderheid steunend coalitiekabinet, waar ook de christen-democraten deel van uitmaken.

Volgens de heer Kruisinga zou dan de leider van de Noorse christen-democraten de nieuwe Noorse premier kunnen worden. Mogelijk zullen ook nog dit jaar in Denemarken algemene verkiezingen worden gehouden, waarbij zich ook verschuivingen kunnen gaan voordoen.

Ontwikkelingshulp

Het congres van de Scandinavische christen-democraten had twee hoofdthema's: de algemene economische politiek met betrekking tot de werkloosheidsbestrijding en de ontwikkelingshulp. ,,Men was van mening dat de gelden voor ontwikkelingshulp zouden moeten worden" verhoogd en dat deze hulp zich meer moest gaan concentreren op de zogenaamde concentratielanden, een begrip in de ontwikkelingssamenwerking dat ook. door de Nederlandse regering wordt gehanteerd.

Er werd gesteld dat politieke bindingen bij ontwikkelingshulp zo veel mogelijk moesten worden voorkomen. Ér werden echter wel grenzen gesteld. Zo vond men dat de ontwikkelingshulp aan Cuba, gezien de positie van dit land in Afrikaanse landen, moest worden afgeschaft", aldus de heer Kruisinga.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Kruisinga: politieke verschuivingen in Noord-Europa

Bekijk de hele uitgave van maandag 2 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken