Bekijk het origineel

Zuidhollandse werkgelegenheid blijft achter

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zuidhollandse werkgelegenheid blijft achter

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De ontwikkeling van de werkgelegenheid in de provincie Zuid-Holland loopt relatief ver achter bij die in de rest van Nederland. Tussen 1963 en 1974 droeg Zuid-Holland minder dan een tiende deel bij aan de totale groei van de werkgelegenheid in het land, terwijl ongeveer een kwart van alle arbeidsplaatsen in de provincie is gevestigd.

Dit staat in het jaarverslag over 1975 van de stichting Economisch-technologisch instituut voor Zuid-Holland. Het ETI voert de relatief slechte ontwikkeling vooral terug op de werkgelegenheid voor de mannen. Deze nam na 1971 absoluut zelfs af. Het aantal vrouwelijke werknemers nam tot 1971 toe volgens het landelijk groeipatroon, maar daarna bleef deze ontwikkeling ver afchter.

Het ETI heeft in samenwerking met het Centraal bureau voor de statistiek twee werkgelegenheidsenquetes vergeleken: de bedrijfsstelling 1963 en de statistiek werkzame personen 1974. De bedoeling van deze operatie is een bijdrage te leveren aan de regionale kennis over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt over een langere periode.

Tussen 1963 en 1974 was er toeneming van 562.300 werknemers in Nederland en 43.700 m Zuid-Holland. In percentages groeide het landelijk aantal werknemers met 14 procent, Zuid-Holland slechts met 5 pct. Volgens cijfers van het CBS blijven Groningen met 7 pct., Noord-Holland met 8 pct., Limburg met 9 pct en Overijssel met 10 pct nog wel in de buurt van Zuid-Holland, de overige zes provincies nemen echter toe met meer dan 20 pct.

Indien Zuid-Holland het landelijke groeitempo had gevolgd, had de provincie in 1974 80.000 arbeidsplaatsen meer gehad dan nu het geval was. „Deze situatie moge weinig aanlokkelijk zijn geweest, de werkelijke ontwikkeling, vooral van de laatste jaren, roept ook bedenkingen op", aldus het ETI.

In 1974 waren in Zuid-Holland 952.200 personen werkzaam, in heel Nederland 3.911.500 (mannen en vrouwen).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Zuidhollandse werkgelegenheid blijft achter

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken