Bekijk het origineel

Lammers landdrost IJsselmeerpolders

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Lammers landdrost IJsselmeerpolders

Installatie tijdens vergadering nieuwe adviesraad

3 minuten leestijd

LELYSTAD — Lelystad dient uiterlijk de eerste dinsdag in september 1978, de dag waarop in alle gemeenten van ons land nieuwe gemeenteraden worden geïnstalleerd, een zelfstandige gemeente te zijn. In Almere zullen reeds volgend jaar verkiezingen gehouden moeten worden voor een adviesraad. Dit zei de heer H. Lammers, tot begin dit jaar wethouder van publieke werken in Amsterdam, maandagmiddag in het stadskantoor te Lelystad tijdens zijn installatie als landdrost van het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders.

De installatie gebeurde tijdens een buitengewone vergadering van de nieuwe, twee maanden geleden door de bevolking gekozen adviesraad in dit gebied.

Lammers (44) is de eerste landdrost van het openbaar lichaam, die niet tegelijk directeur is van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (rijp). Lammers, in januari jl. gepensioneerde voorganger dr. W. Otto combineerde beide functies nog wel. Zoals bekend neemt het openbaar lichaam onder verantwoording van het ministerie van Binnenlandse Zaken de gemeentelijke taken in het gebied (21.000 inwoners) voor zijn rekening. De Rijp was en is belast met de drooglegging en inrichting van de polders. Deze dienst ressorteert onder het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

De functie van landdrost zal naar verwachting over enkele jaren verdwijnen, omdat de IJsselmeerpolders tegen die tijd inderdaad gemeentelijk zullen zijn ingedeeld.

Railverbinding

In zijn installatietoespraak vroeg Lammers voorts om snelle aanleg van goede verbindingen tussen het oude en nieuwe land. Volgens hem moet nu reeds worden begonnen met de voorbereidingen voor de railverbinding Amsterdam — Almere — Lelystad.

De ex-wethouder van Amsterdam verliet het hoofdstedelijke college van B en W na een conflict in het college, in de raad en in'zijn eigen partij de PvdA. Over het aanblijven van PPR-wethouder Roel van Duyn. Voorzover niet met vakantie, waren B en W van Amsterdam onder aanvoering van loco-burgemeester Verhey maandagmiddag aanwezig bij Lammers' installatie tot landdrost. De bijeenkomst werd ook bijgewoond door onder andere staatssecretaris Polak (Binnenlandse Zaken) en de toekomstige Commissaris der Koningin van Noord-Holland, drs. R. de Wit (thans burgemeester van Alkmaar). De feitelijke installatie tot landdrost had plaats, toen de plaatsvervangende landdrost, J. M. Linthout, de voorzittershamer van de adviesraad aan Lammers overhandigde.

Kritiek
Er viel maandagmiddag ook kritiek op Lammers' benoemingen te beluisteren. Hoewel de adviesraad via een inspraakprocedure Lammers' benoeming unaniem had goedgekeurd, zeiden de woordvoerders van met name VVD en PPR in de adviesraad, Lammers ,,uiterst gitisch, maar constructief' te zullen volgen. De PPR wil in de komende maanden nog eens de benoemingsprocedure van Lammers in de adviesraad ter sprake brengen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Lammers landdrost IJsselmeerpolders

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken