Bekijk het origineel

„Mengwoelen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Mengwoelen" beter voor gewasopbrengst na ' droogteperiode

2 minuten leestijd

Droogtegevoelige gronden blijken na „mengwoelen" een grotere gewasopbrengst te geven dan onbehandelde percelen. Mengwoelen is een wijze van grondverbetering met het oogmerk de gewassen onder andere eén grotere bewortelingsmogelijkheid te geven. Het betreft hier vooral de veenkoloniale gronden waarbij storende lagen worden gebroken en zand uit de ondergrond door de venige bovengrond is gemengd. Van dit bodemtype zijn in het laatste winterseizoen een paar duizend hectares behandeld. De stand van de gewassen op deze percelen is in vele gevallen zeer goed. Vaak is ook op hogere zandgronden de bewortelingsdiepte beperkt omdat de humushoudende laag dun en het zand in de ondergrond te compact is voor een diepe beworteling.

Door de ondergrond los te maken met een mengwoeler of mengploeg wordt een diepere beworteling mogelijk en komen de wortels daardoor dichter bij het grondwater. In de grond wordt tevens meer water opgeslagen, welke hoeveelheid afgezien van zeer extreme droogte, vaak voldoende is om korte regenloze periodes te overbruggen. Deze berging van water in het bodemprofiel is van groot belang, aangezien niet ongelimiteerd gebruik kan worden gemaakt van Duiker App Econosto Elsevier id cert EMBA Enkes Ennia Fokker Ford Auto Fr.Gr.Hyp. Furness 244,00 38.90 270,00 269,90 146,50 11,00 112,20

34,20 357,00 105,00 67,40 beregeningsinstallaties, die het water onttrekken aan de bodem.

Grontmij nv, cultuur- en civieltechnisch ingenieursbureau te De Bilt, verwacht, dat dit jaar, na de afgelopen extreem droge periode, de gemengwoelde gronden hogere gewasopbrengsten (in gunstige gevallen tot 50%) zullen geven dan de gronden, die niet een dergelijke verbetering hebben ondergaan.

Verwacht wordt dat de investeringskosten (circa ƒ1.200,- per hectare bij een bewerkingsdiepte van 1,20 m) uit de hogere opbrengsten in 1976 kunnen worden bestreden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

„Mengwoelen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken