Bekijk het origineel

Werkgevers: te vroeg voor maatregelen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Werkgevers: te vroeg voor maatregelen

Prijsstijging groenten houdt gemoederen bezig

3 minuten leestijd

DEN HAAG-UTRECHT — De sterke stijging van de groenteprijzen houdt momenteel de gemoederen nogal bezig. Geen wonder, de huisvrouw wordt iedere dag weer geconfrontreerd met de extreem hoge prijzen van de ingrediënten voor het dagelijks menu. Ook in werkgevers en werknemerskringen houdt men zich bezig met dit probleem, dat het loon- en prijsbeleid dreigt te doorkruisen.

Het Nederlands Christelijk Werkgeversverbond vindt het nog te vroeg om een oordeel te vellen over de uiteindelijke prijsontwikkeling in het jaar 1976 en derhalve ook nog te vroeg om te gaan praten over het al of niet noodzakelijk zijn van aanvullende inkomensmaatregelen op grond van die prijsontwikkeling. Dit is maandag in een persconferentie medegedeeld.

Het NCW gelooft dat men in het najaar een beter inzicht in de prijsontwikkeling zal hebben.

De stijging van de groenteprijzen is een tijdelijk verschijnsel. Onderstreept het NCW. Informatie bij het Centraal bureau voor de tuinbouwveilingen leert het NCW, dat deze instantie in twee d soneel opgenomen. vier weken een terugval van de prijzen verwacht. In sommige gevallen heeft de prijsdaling zelfs al ingezet. Wel zullen witlof, bonen en aardappelen erg duur blijven, is de verwachting van het Centraal bureau voor de tuinbouwveilingen.

De sterk gestegen groentenprijzen zullen niet ten volle tot uiting komen in het prijsindexcijfer per medio juli, dat de volgende week zal worden gepubliceerd. Omdat deze prijzen sterk kunnen schommelen op korte termijn, volgt het Centraal bureau voor de statistiek bij de samenstelling van het indexcijfer een speciale methode, die de uitwerking van deze prijsschommelingen op het indexcijfer verzacht. Deze methode houdt in, dat de prijsstijgingen en ook de dalingen in drieën worden verwerkt. De eerste maand wordt een derde van de prijsstijging, resp. prijsdaling verwerkt in het indexcijfer, de twwede maand nog eens een derde deel en de derde maand tenslotte de rest.

De prijzen van de levensmiddelenindustrie behoeven niet noodzakelijkerwijs de prijsbeweging op de veilingen te volgen, want de industrie koopt doorgaans buiten de veilingen om via vaste leveringscontracten met andere prijzen dan op de veilingen tot stand komen, aldus het NCW.

Omdat nu al vrij spoedig een terugkeer tot meer normale prijsverhoudingen is te verwachten, acht het NCW het niet onmogelijk, dat de verwerking van deze over drie maanden te verdelen stijgingen en dalingen van de prijzen elkaar zullen gaan compenseren.

CNV

Het CNV vreest, dat met tussentijdse maatregelen tegen extra grote prijsstijgingen niet kan worden gewacht tot het najaar. Het indexcijfer van de kosten van levensonderhoud in augustus zal volgens de vakcentrale wellicht aanleiding geven om reeds deze maand te gaan praten over maatregelen.

In een maandag uitgegeven verklaring zegt het CNV er van uit te gaan dat de regering pdien nodig, snel het initiatief zal nemen tot een dergelijk gesprek. De buitensporig hoog oplopende prijzen van groente en fruit betekenen volgens het CNV een nieuwe aanslag op de koopkracht van werknemers. „Wanneer de prijsstijgingen in deze omvang doorgaan en voor meer soorten groente en fruit gaan gekden zal het vrijwel onmogelijk worden de prijsstijgingen dit jaar tot 8,26 pet. te beperken", aldus de verklaring.

FNV

De Federatieraad van de FNV zal volgende week maandag een extra vergadering besteden aan de prijsontwikkelingen. De Federatieraad besloot hiertoe maandag in Amsterdam. In een verklaring die na afloop van de vergadering werd uitgegeven wordt de situatie met betrekking tot de prijzen zorgwekkend genoemd. De Federatieraad wil daarom volgende week zijn stellingname gaan bepalen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Werkgevers: te vroeg voor maatregelen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 3 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken