Bekijk het origineel

Slotakte van Helsinki had weinig succes

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Slotakte van Helsinki had weinig succes

Staatssecretaris Kooymans:

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De Nederlandse regering is „enerzijds gematigd voldaan, anderzijds duidelijk teleurgesteld" over de wijze waarop de aanbevelingen die zijn vervat in de zogenaamde slotakte van Helsinki tot nu toe in de praktijk zijn gebracht.

Dit heeft de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, dr. P. H. Kooijmans, dinsdag in Den Haag verklaard op een persconferentie ter gelegenheid van het feit dat de slotakte van de conferentie over Europese veiligheid en samenwerking ruim een jaar geleden (op 1 augustus 1975) in de Finse hoofdstad werd getekend. De staatssecretaris meende niet, dat het algemene politieke klimaat tussen Oost en West sinds „Helsinki" is verslechterd. Wel is, mede als gevolg van het feit dat de resultaten waar het 't vergemakkelijken van contacten tussen mensen en het uitwisselen van ideeën betreft „vraagtekens doen reizen", een „grotere gevoeligheid" ontstaan.

Belgrado

In Helsinki is overeengekomen dat in 1977 in Belgrado een conferentie zal worden gehouden om de ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar na te gaan en om te zien of verdere stappen mogelijk zijn. Staatssecretaris Kooijmans zei niet te verwachten dat in de Joego-Slavische hoofdstad een aanvullend document (met verdergaande maatregelen) op de slotakte van Helsinki zal worden getekend. Twee jaar is een betrekkelijk korte termijn, en de regering beziet „met gemengde gevoelens" datgene wat tot nu toe in de praktijk is gebracht. Het zal in Belgrado gaan om het „nadere inhoud geven" aan wat in Helsinki is overeengekomen. Vermeden moet worden dat over en weer scherpe verwijten worden gemaakt, maar, ervan uitgaande dat alle landen die aan de CEVS hebben deelgenomen, vastbesloten zijn de ontspanning voort te zetten en te verdiepen, zal wel ,,een open gesprek" moeten worden gevoerd.

In de slotakte wordt niet gesproken over militaire ontwapening, maar regeringsleiders van Oost en West hebben in de Finse hoofdstad verklaard dat er een nauw verband bestaat tussen ontspanning en ontwapening. West-Europa heeft hierbij in het bijzonder het oog op de 'besprekingen die in Wenen worden gevoerd over wederzijdse en evenwichtige troepenvermindering in Midden-Europa (MBFR), waar, aldus Kooijmans, „resultaten tot nu toe zijn uitgebleven".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Slotakte van Helsinki had weinig succes

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken