Bekijk het origineel

Laagterecord werkstakingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Laagterecord werkstakingen

1 minuut leestijd

DEN HAAG Er is sedert de Tweede wereldoorlog in geen enkel jaar zo weinig gestaakt in ons land als in het afgelopen jaar, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek in zijn sociale maandschrift.

Het aantal stakingen bedroeg vijf, waarbij ongeveer 270 werknemers betrokken waren. In totaal gingen 480 mandagen door deze stakingen verloren, waarvan 225 mandagen in de sector transport-, opslag- en communicatiebedrijven .

Van de vijf stakingen waren er drie veroorzaakt door geschillen over de arbeidsvoorwaarden. Er werd echter in geen enkel geval wegens een geschil over de lonen gestaakt. Twee stakingen (210 verloren mandagen) waren proteststakingen.

In het jaar daarvoor, in 1974, gingen in ons land 27 manjaren (ongeveer 10.000 mandagen) door stakingen verloren, aanzienlijk meer dan in 1975 dus. Toch was dit verreweg het laagste aantal in de Europese industrielanden en in Noord-Amerika. Het land, dat-wrat arbeidsvrede betreft het dichtst bij Nederland kwam in 1974, was Denemarken. Daar gingen 737 manjaren door staking verloren, ongeveer vijfentwintig maal zoveel als in Nederland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Laagterecord werkstakingen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken