Bekijk het origineel

Vergroting opslag radio-actief afval

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Vergroting opslag radio-actief afval

Kerncentrale in Dodewaard

2 minuten leestijd

ARNHEM — De Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland eigenaar van de kerncentrale in Dodewaard, heeft een kleine tien miljoen gulden uitgetrokken voor de uitbreiding van de opslagcapaciteit voor radio-actief afval en voor verbetering van de verwerking van deze afvalstoffen. De uitbreiding van het bestaande afvaigebouw zou over één a anderhalfjaar klaar moeten zijn.

Met deze vergroting van de opslagcapaciteit kan het afval langer blijven liggen, waardoor de radio-activiteit afneemt. Bovendien zal er dan minder vaak vervoer van minder radio-actief afval nodig zijn naar het reactorencentrum Nederland in Petten, dat het spul verder verwerkt.

De installatie in Dodewaard om de stoffen in betonnen vaatjes over te brengen zal worden gemoderniseerd. Problemen van opslag zullen bij het gereed komen van de nieuwbouw tot het verleden behoren, aldus een woordvoerder van de centrale.

Rond de jaarwisseling was er veel te doen over de opslag van vaten in de openlucht. Dodewaard had te weinig opslagruimte en het RCN beschikte niet over voldoende verwerkingscapaciteit.

Voor de uitbreiding heeft de GKN vergunning gevraagd aan de ministers van Economische Zaken, van Volksgezondheid en milieuhygiëne en van Sociale Zaken. Bezwaren, ontleend aan vrees voor gevaar, schade of hinder, tegen de gevraagde vergunning kunnen tot 19 augustus worden ingediend bij de drie departementen.

Alarmoefening

Op voorstel van mr. W. J. Geertsema, commissaris der Koningin in Gelderland, zal in september een oefening worden gehouden met de onlangs ontworpen alarmregeling voor de kerncentrale in Dodewaard. Men zal daarbij in het bijzonder letten op de verbindingen die de overheid moet gebruiken bij een nucleair ongeluk. Kort daarna zal er weer een oefening zijn, waarbij aandacht wordt geschonken aan de reactiesnelheid van alle betrokkenen. Dan zullen alle functionarissen daadwerkelijk moeten samenkomen op de daarvoor aangewezen plaatsen, zo heeft het provinciebestuur van Gelderland bekend gemaakt.

Bovendien zal de burgemeester van Dodewaard een folder laten samenstellen, waarin voorlichting aan de burgerij wordt gegeven. In die folder zullen aanwijzingen staan hoe de bevolking moet handelen bij dreigende radio-actieve besmetting.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

Vergroting opslag radio-actief afval

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 8 Pagina's

PDF Bekijken