Bekijk het origineel

Grote wapenleverantie van VS aan Taiwan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Grote wapenleverantie van VS aan Taiwan

Onttrekking aan verplichtingen?

1 minuut leestijd

WASHINGTON - De Amerikaanse regering heeft volgens welingelichte kringen bij het Congres met de grootste spoed plannen ter goedkeuring ingediend om Taiwan te voorzien van de modernste wapens.

Washington wil bijvoorbeeld de goedkeuring voor de levering van een ultramoderne radarinstallatie, verdubbeling van het aantal Hawkraketten in Taiwan en de levering van 180 F-5 straaljagers.

Vooraanstaande regeringsfunctionarissen hebben toegegeven dat deze grote wapenleveranties wel eens gevolgen zouden kunnen hebben voor de betrekkingen tussen Washington en Peking, maar van de andere kant, zo menen zij, zal het in de toekomst op deze manier iets gemakkelijker zijn voor de VS om zich te onttrekken aan de verplichtingen jegens Taiwan. China heeft namelijk herhaalde malen laten weten dat het de uitwisseling ven ambassadeurs afhankelijk stelt van een breuk tussen Washington en Taipeh.

Geen interventie
Washington streeft al tien jaar er naar, dat Taiwan zonder interventie van de VS een aanval kan afslaan, er dat bijgevolg de berichten hierover, die o.a. in de New York Times hebben gestaan, geen nieuws bevatten.

De republikeinse fractievoorzitter in de Senaat, Scott, verklaarde onlangs bij terugkeer van een bezoek aan Peking, dat China er de voorkeur aan schijnt te blijven geven, dat de kwestie-Taiwan door middel van overleg wordt opgelost.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Grote wapenleverantie van VS aan Taiwan

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken