Bekijk het origineel

De schoolstrijd in Engeland herleeft

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De schoolstrijd in Engeland herleeft

4 minuten leestijd

<br />

Herleeft in Engeland een nieuwe vorm van de onder ons bekende schoolstrijd? Daar gaat het wel op lijken. Het graafschap Tameside in de buurt van Manchester, dat door conservatieven wordt geregeerd besloot onlangs tegen de wil van de centrale landsregering in Londen in de „grammarscholen" — te vergelijken met de gymnasia in ons land — te handhaven. Met ingang van het nieuwe schooljaar zouden de grammarscholen moeten verdwijnen en worden opgenomen in de, ook in ons land, door de socialisten gepropageerde middenscholen.

Het besluit van de graafschap Tameside verwekte de woede van Mulley, de Engelse socialistische minister van onderwijs. Hij greep in en bracht het besluit van het graafschap om de twee grammarscholen te handhaven voor de rechter. De rechter besliste dat het besluit van het graafschap geheel rechtmatig was en de ouders krachtens de wet het recht hadden op de school van hun keuze.

De beslissing van de rechter zette het gehele onderwijsbesluit van Mulley op losse schroeven. Ogenblikkelijk ging hij bij het House of Lords, dat voor dergelijke zaken het hoogste Engelse rechtscollege is, in beroep.

Eergisteren besloten de vijf wijze mannen, die in opdracht van het House of Lords (de Engelse Eerste kamer), over het beroep dat Mulley instelde hadden te oordelen, dat het graafschap Tameside gelijk heeft. De regering heeft niet het recht ouders te beperken in de keuze van het onderwijs.

Opschudding in Londen. Immers vele graafschappen zijn in conservatieve handen. Reeds nu lieten zeven andere weten, dat in de door him geregeerde graafschappen indien de ouders dit willen de bestaande grammarscholen zullen blijven bestaan en niet zullen worden geïntegreerd in de door de socialisten gepropageerde en voorgeschreven middenscholen. Achtentwintig andere graafschappen hebben nog niet beslist. Van hun is echter te verwachten, dat zij tot eenzelfde besluit als het graafschap Tameside zullen komen.

Inmiddels heeft de strijd zich nu verplaatst naar de vakbond van onderwijzers en leraren. Deze bond, die binnen de Labourpartij georganiseerd is, liet in eerste instantie weten aan de selectieprocedure voor de toelating van de leerlingen niet te willen meewerken. Naar aanleiding van de beslissing van het House of Lords is hij op zijn besluit teruggekomen en heeft zijn medewerking toegezegd.

In hoeverre echter deze medewerking zal worden geëffectueerd is nog een open vraag. Immers de Engelse schoolvakanties draaien nu op volle toeren en de meeste leraren zijn op vakantie en niet bereikbaar. Ondertussen heeft het bestuur van het graafschap onder voorzitterschap van een gepensioneerde hoofdonderwijzer een selectiecommissie weten samen te stellen, die de beschikbare 235 plaatsen over de aangemelde 800 leerlingen moet verdelen, maar nog geeft de lerarenvakbond zijn morrend verzet niet op. Een van de leidende figuren in deze vakbond liet weten, dat hij niet van plan was om welwillend mede te werken. „Wanneer de commissie de rapporten en schooltesten van de op mijn school aanwezige kandidaten wil inzien, dan moet ze deze maar komen halen", zo liet hij weten. Daarmede probeert de vakbond de commissie in tijdnood te brengen en de selectieprocedure kan voor het einde van de vakanties nog niet afgerond zijn.

Dat de schoolstrijd in Engeland heftig wordt gestreden, heeft een politieke achtergrond. Bij de gemeenteraadsverkiezingen die dit jaar in Engeland tot nu toe zijn gehouden, hebben de conservatieven de vrije keuze van de ouders tot een verkiezingspunt gemaakt. Het heeft hun geen windeieren gelegd. In onderscheiden gemeenten en graafschappen hebben ze of flink gewonnen of zijn ze in de meerderheid gekomen. Aller ogen zijn nu gericht op de komende gemeenteraadsverkiezingen in Groot-Londen. Ook hier is de schoolstrijd inzet van de verkiezingen. De ontwikkeling in Tameside geeft de conservatieven goede hoop, dat zij daardoor ook in Groot-Londen de macht van de socialisten zullen Inmnen overnemen.

Toch zit de Labourregering niet stil. Ze werkt hard aan nieuw wetsontwerp, dat een voortbestaan van de grammarscholen toch onmogelijk moet maken. De vraag is echter of zij er in zal slagen dit wetsontwerp tijdig door het parlement te krijgen. Naar veler gegronde verwachting zal het kabinet-Callaghan gedwongen zijn in oktober nieuwe verkiezingen te houden. De ontwikkeling van de schoolstrijd voorspelt hem niet veel goeds.

Overigens Callaghan's kleinkinderen hebben zich wel voor toelating tot de door de socialisten zo verfoeide grammarschool aangemeldl

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

De schoolstrijd in Engeland herleeft

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken