Bekijk het origineel

Katendrechtse actiegroep uit gratie bij college

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Katendrechtse actiegroep uit gratie bij college

Bredere vertegenwoordiging vereist

3 minuten leestijd

ROTTERDAM — De „Actiegroep Red Katendrecht" (Areka) wordt door het gemeentebestuur van Rotterdam niet meer beschouwd als de enige representant van de Katendrechtse bevolking. In een woensdag verschenen nota aan de gemeenteraad schrijft het college van B. en W. dat Katendrecht op korte termijn een bredere wijkvertegenwoordiging moet krijgen.

Dat het gemeentebestuur van Rotterdam Areka heeft laten vallen heeft te maken met het meelincident op 10 juni van dit jaar in de Rotterdamse raad. Tijdens de behandedeling van een voorstel om de meelfabriek „Latenstein" toe te staan te gaan uitbreiden op Katendrecht - Areka was daar tegen - gooiden wijkbewoners vanaf de publieke tribune zakjes meel te midden van de raadsleden. B. en W. van Rotterdam schrijven in de nota dat het meelincident een daad van terreur en een poging tot intimidatie is geweest, zoals sedert de dertiger jaren in de raadszaal niet meer was voorgekomen. In een door burgemeester André van d^ Louw afgelegde verklaring, onmiddellijk na het incident in de gemeenteraad, werd de actiegroep gevraagd afstand te nemen van het gebeurde. In een brief van 22 juni liet Areka weten daar niets voor te voelen. gemeentebestuur. „Het gaat hier niet alleen om de afiaire-Latenstein, maar ook om het prostitutieprobleem", zo veronderstelde een woordvoerder van Areka, mevrouw L. Lembke-Hoes. Areka denkt namelijk dat B. en W. van Rotterdam de actiegroep niet meer als gesprekspartner wil hebben, omdat het

Na deze brief heeft de wethouder van wijkaangelegenheden de opdracht gekregen om te onderzoeken of Katendrecht niet een vertegenwoordiging moet krijgen van bredere samenstelling. Zo'n vertegenwoordiging zou dan t.z.t. de status van wijkorgaan kunnen verkrijgen en als zodanig door de gemeente kunnen worden gesubsidieerd.

Bij de actiegroep Areka was men zeer verrast over de scherpe reactie van het Wil vragen niet in staat is de prostitutie op Katendrecht uit te roeien. Volgens mevrouw Lembke van Areka heeft Rotterdam de Katendreechters begin 1975 beloofd dat binnen twee jaar de prostitutie in deze wijk verdwenen zal zijn. Zij denkt dat het gemeentebestuur deze belofte nooit, waar kan maken, omdat het plan van de gemeente om de prostitutie van Katendrecht te verplaatsen naar het Wijnhavenkwartier juridisch niet uitvoerbaar is.

Bij Areka houdt men er rekening mee, dat het terzijde schuiven van de actiegroep door het gemeentebestuur zal leiden tot moeilijkheden en onrust in de wijk.

Burgemeester Aschoff opende het gebouw door de voorzitter van het stichtingsbestuur een symbolische handdruk te geven. Hij hoopte dat door deze uitbreiding de leefbaarheid van de gemeente Barneveld vergroot zou worden.

Christelijke boeken

De voorzitter van de stichting Christelijke Openbare Bibliotheek en Leeszaal te Barneveld de heer Noorlander sprak 8 door verschillende andere sprekers voorafgegaan — een slotwoord. Hij benadrukte het belang van boeken van christelijke schrijvers. Volgens hem is het bijzonder moeilijk om aan christelijke boeken te komen, omdat er weinig christelijke schrijvers zijn.,,Indien men zich ergert over de inhoud van een boek moet men er een briefje inleggen met het verzoek het niet meer openbaar uit te lenen. Het blijft dan alleen op verzoek uitleenbaar", aldus de voorzitter.

Het nieuwe bibliotheekgebouw, dat een miljoen gulden heeft gekost, is overzichtelijk ingericht en valt van buiten op door zijn zeer speciale bouw in drie verdiepingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Katendrechtse actiegroep uit gratie bij college

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken