Bekijk het origineel

Britse krantenkoning Thomson overleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Britse krantenkoning Thomson overleden

2 minuten leestijd

LONDEN — Lord Thomson of Fleet, de in Canada geboren Britse krantenmagnaat, is woensdag op 82-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Londen overleden.

Lord Thomson bouwde in zijn leven een imperium op dat in 1972 ongeveer tweehonderd kranten en weekbladen in tien landen omvatte. Hij werd op 5 juni 1894 in Toronto geboren en ging in het begin van de jaren dertig in zaken als verkoper van radiotoestellen. De eerste stap in de krantenwereld zette Lord Thomson in 1935. Hij nam toen een plaatselijk weekblad over dat in financiële moeilijkheden verkeerde^ Tien jaar later was hij eigenaar van een reeks kleine kranten door geheel Canada en drie radiozenders.

Hij was al miljonair toen hij in 1953 naar Schotland verhuisde, waar hij zijn tactiek van het opkopen van financieel zwakke krantenbedrijven voortzette tot zijn positie zo sterk was geworden dat hij zes jaar later de Kemsleygroep kon overnemen, de grootste uitgeverij van kranten in Engeland. Thomson werd tot baron verheven en hij koos de titel Lord Thomson of Fleet. In 1964 werd hij lid van het Britse Hogerhuis. De krantenkoning is directeur geweest van het Britse persbureau Reuter, waarvan hij later commissaris werd. Via het Thomsonconcern was hij onder meer eigenaar van de Times, Scotsman en eeii reeks Britse provinciale bladen. Hij had belangen in krantenbedrijven in

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Britse krantenkoning Thomson overleden

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken