Bekijk het origineel

Meer ruimte voor de godsdienst in Kroatië

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Meer ruimte voor de godsdienst in Kroatië

Semi-Officieel dagblad:

2 minuten leestijd

BELGRADO — De Joegoslavische deel-republiek Kroatië zal dit jaar meer godsdienstvrijheid krijgen. Er komt een nieuwe wet op de godsdienst, die naar verwacht wordt in september van kracht wordt. Aldus meldt het katholieke tijdschrift „Glas Konzila" op basis van mededelingen in het semi-officiële dagblad „Borba".

De grotere vrijheid geldt zowel voor het binnenkerkelijke pastorale werk als voor het optreden naar buiten via tijdschriften en andere literatuur. Volgens de nieuwe wet zullen priesters ongehinderd ziekenhuizen, bejaardentehuizen en dergelijke inrichtingen kunnen betreden, wanneer dit gebeurt op uitdrukkelijke wens van een gelovige patiënt of bejaarde. In ziekenhuizen zullen gebedsruimten ingericht mogen worden ten behoeve van zieken, die de parochiekerken niet kunnen bezoeken.

Wat betreft de katholieke pers verklaart de nieuwe wet, dat deze dezelfde behandeling geniet als de overige persorganen. Dit betekent dat katholieke publicaties voortaan verkocht zullen mogen worden in kiosken e.d.

De nieuwe wet komt in veel opzichten overeen met de reeds van kracht geworden wet in de deel-republiek Slovenië. Soortgelijke wetten bestaan ook reeds in de andere Joegoslavische republieken, ofschoon die minder ruimte bieden. De nieuwe wetten komen in de plaats van de wet, die tot dusver voor geheel Joegoslavië gold. Volgens de grondwet is de godsdienst geen zaak van de bondsregering, maar van de afzonderlijke republieken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Meer ruimte voor de godsdienst in Kroatië

Bekijk de hele uitgave van donderdag 5 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken