Bekijk het origineel

Zuid-Holland tegen WesteHerps plannen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Zuid-Holland tegen WesteHerps plannen

2 minuten leestijd

DEN HAAG -— Het bestuur van de provincie Zuid-Holland is het niet eens met de plannen van minister Westerterp (Verkeer en Waterstaat) voor het streekvervoer. Het college van gedeputeerde staten vreest dat de inkrimpingsplannen van de bewindsman een zich steeds uitbreidende aantasting van het streekvervoer zullen veroorzaken.

Gedeputeerde drs. J. Borgman zei donderdag dat hét opheffen of drastisch inkrimpen van onrendabele lijnen op niet zo lange termijn zal leiden tot het onrendabel worden van andere lijnen, waardoor het aantal „witte plekken" in het streekvervoer steeds zal toenemen. Volgens de heer Borgman zullen mensen die 's avonds slecht of helemaal niet met het openbaar vervoer kunnen reizen ook 's middags het openbaar vervoer niet gebruiken: ze kunnen toch niet terug.

Dit leidt er toe, dat ook de lijnen die nog net rendabel zijn, onrendabel zullen worden bij inkrimping of opheffing van andere lijnen. Het college van GS van Zuid-Holland vreest dan ook dat de plannen van de oewmdsman om in oktober het streekvervoer onrendabele lijnen te laten opheffen, het begin zal zijn van een gestadige afbraak van het streekvervoer.

Voor Zuid-Holland betekenen de plannen bij voorbeeld, dat bij strikte toepassing van de norm voor avond- en weekenddiensten van tenminste tien personen per rit, de Zuidhollandse eilanden geheel van openbaar vervoer verstoken zullen zijn. Hier rijdt namelijk ook geen trein. Ook andere gebieden in het Zuidhollandse platteland zullen 's avonds en in de weekeinden onbereisbaar zijn voor mensen die geen particulier vervoer hebben.

Beperking van het streekvervoer leidt bovendien tot bevordering van het autoverkeer. De gevolgen daarvan zijn onaantrekkelijk: nog meer opstoppingen in de steden, nog meer milieuverontreiniging, enz. Zuid-Holland vindt dan ook dat de minister de financiële moeilijkheden van het streekvervoer niet moet oplossen door de dienstverlening te beperken, maar door bij voorbeeld voor zeer onrendabele lijnen een avonden weekeinden-toeslag in te voeren, waardoor kleine gemeenschappen toch over vervoer kunnen beschikken, neschikken. Een dergelijke oplossing zou ook een algemene tariefsverhoging overbodig maken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Zuid-Holland tegen WesteHerps plannen

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken