Bekijk het origineel

/,Tegenwicht geven aan Sowj» iets in M.-Zee

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

/,Tegenwicht geven aan Sowj» iets in M.-Zee"

Amerikaanse generaal Haig:

2 minuten leestijd

AAN BOORD VAN DE AMERICA — Op het vliegdekschip de America dat voor anker ligt bij Gaeta in Italië, de thuishaven der Amerikaanse zesde vloot, heeft generaal Haig donderdag de westerse bondgenoten opgeroepen een eind te maken aan onderling gekrakeel en een groter aandeel te nemen in de verdediging van de Middellandse Zee waar de Sowjet marine steeds sterker wordt.

Generaal Haig, opperbevelhebber der NAVO-strijdkrachten in Europa sprak ter gelegenheid van een commandowisseling. Onder zijn gehoor bevonden zich de Amerikaanse ambassadeurs in Italië, Joego-Slavië en Tunesië en ongeveer 2000 militaire en civiele gasten. De Sowjet vloot in de Middellandse Zee telt thans ongeveer 70 schepen, 10 meer dan die der Amerikanen.

Zuidflank

In zijn toespraak zei de generaal dat een aantal factoren bijdraagt tot de onderlinge geschillen der bondgenoten en wel in het bijzonder de al lang bestaande en diepgaande problemen tussen Griekenland en Turkije, onder meer ten aanzien van het eiland Cyprus.

De ligging dier landen is strategisch van groot beland. Griekenland heeft zich evenwel uit de militaire medewerking met de NAVO teruggetrokken terwijl Turkije al een jaar de Amerikaanse bases aldaar heeft gesloten uit protest tegen het Amerikaanse wapenembargo jegens Turkije. Generaal Haig riep alle ten aanzien van de geschillen een volkomen onpartijdigheid te handhaven „die strookt met onze traditionele onderlinge bilaterale betrekkingen". Hij onthulde dat de Amerikaanse zesde vloot sinds 14 maanden zeer paraat is met het ingaan van ,,condition three", zulks in verband met „gevaarlijke gebeurtenissen in de hele Middellandse Zee" zoals de crisis in Libanon, de Grieks-Turkse spanningen en de versterking der Sowjet-vloot.

De generaal was naar Gaeta gekomen wegens het aftreden van vice-admiraal Turner die de zesde vloot twee jaar heeft gecommandeerd. Zijn opvolger is de 50-jarige vice-admiraal Train.

Franse vloot

Vice-admiraal Turner zei in zijn toespraak onder meer dat hij het besluit van Frankrijk de eigen vloot in de Middellandse Zee te versterken, loofde en dat hij hoopte dat die versterkingen nog verder zouden gaan. Frankrijk heeft niet lang geleden onder meer twee vliegdekschepen, de Foch en de Clemenceau, aan zijn Middellandse Zeevloot toegevoegd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

/,Tegenwicht geven aan Sowj» iets in M.-Zee

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 6 augustus 1976

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken